Wat zijn fruitspreads?
Een fruitspread is een heerlijke fruitige manier om je pannenkoeken en crackers te belegen. Maar je kan het ook gebruiken in je baksels zoals taarten en cake of voeg een klein schepje fruitspread toe aan je (plantaardige) yoghurt of kwark. Fruitspread is een beleg dat gemaakt word van 100% vers fruit, zonder toegevoegde suikers. Door het verse fruit in te koken blijft het fruit langer houdbaar. Daarnaast wordt er een klein beetje pectine (een biologisch bindmiddel) toegevoegd zodat de fruitspread lekker smeerbaar is. In principe kan van het grootste deel van verschillende soorten fruit een heerlijke fruitspread gemaakt worden.
Wat is het verschil tussen jam en fruitspreads?
De benamingen fruitspread en jam worden regelmatig door elkaar gebruikt. Maar wist je dat er best wel grote verschillen tussen de twee zitten?
Jam is een wettelijk beschermde naam. Een fruitbeleg mag namelijk alleen jam heten als het minimaal 60% suiker en 35% vruchtenpulp bevat. Hoewel een fruitbeleg een erg lekkere keuze is jam niet de meest gezonde keuze. In 2017 is het grammage suiker wettelijk iets verlaagd naar 55% zodat het in lijn is met de wetgeving van andere Europese landen.
Bij een fruitspread wordt er géén suiker toegevoegd aan het product. Het bevat alleen de fruitsuikers die van nature aanwezig zijn in het fruit. In een fruitspread zitten ook minder suikers in vergelijking met jam. Het is kan dus een gezondere keuze zijn. Gemiddeld bevatten de fruitspreads in ons assortiment 35% minder suiker dan traditionele jams.
Zijn confituur, gelei en marmelade en extra jam hetzelfde als een fruitspread?
Kortweg, nee. Het zijn allemaal producten met als basis fruit maar ze zijn allemaal nét even anders.
In Nederland wordt een fruitbeleg vaak jam genoemd. Confiture is de Belgische benaming voor jam.
Gelei is het sap van verse vruchten zoals bessen. Het sap wordt ingekookt met suiker totdat het dikker is.
Ook bij marmelade wordt vers fruit gebruikt, specifiek vruchtenpulp. Vaak wordt er nog suiker aan toegevoegd. Maar bij marmelade zijn het voornamelijk de stukjes schil die meegekookt worden en een unieke smaak en structuur geven. De smaak van marmelade is wat meer bitter en iets minder zoet. Marmelade is een product benaming die wettelijk beschermd is.
Daarnaast is er ook nog extra jam. Bij extra jam wordt er vaak ook nog suiker toegevoegd aan het product. Daar waar jam 350 gram vruchtenpulp bevat heeft extra jam zo’n 450 gram vruchtenpulp per kilo. Extra jam is een product benaming die wettelijk beschermd is.
Welke smaken fruitspread zijn er allemaal?
Fruitspreads komen in vele verschillende lekkere smaken. De meest bekende smaken zijn:
Is fruitspread veganistisch?
Fruitspread is helemaal veganistisch. De structuur van een fruitspread lijkt een beetje op gelatine. Deze mooie en fijne structuur wordt echter gerealiseerd door pectine. Pectine is een stofje uit verschillende planten en fruitsoorten dat ervoor zorgt dat cellen aan elkaar gaan kleven. Waardoor je hetzelfde effect krijgt als gelatine.
Laat je inspireren door de verschillende lekkere recepten
Probeer eens een van de lekkere recepten zoals: