Speculaascake met pitten en zaden
Wat heb je nodig?
- 80 g havermeel (of gemalen havermout)
- 80 g bakbananenmeel
- 35 g lijnzaad
- 55 g zonnebloempitten
- 65 g pompoenpitten
- 20 g psylliumvezels
- 35 g chiazaad
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baksoda
- 3 tl speculaaskruiden of koekkruiden
- zout
- 200 g rode biet
- 5 dadels
- 1 tl appelciderazijn
- ½ dl olijfolie
- 2 dl plantaardige melk
- ½ dl ahornsiroop
Bereiding:
Bekleed een cakevorm van ongeveer 30 cm met bakpapier en verwarm de oven voor op 175°C.
Meng het havermeel, het bakbananenmeel, het lijnzaad, de pompoenpitten, de zonnebloempitten, de psylliumvezels, het chiazaad, het bakpoeder, de baksoda, de koekkruiden en zout naar smaak in een ruime kom.
Schil de bieten en rasp ze grof. Verwijder de pit uit de dadels en snijd ze in kleine stukjes.
Roer de rode biet, de dadelstukjes, de appelciderazijn, de olijfolie, de plantaardige melk en de ahornsiroop door de droge ingrediënten, tot alles net gemengd is.
Schep het beslag in de cakevorm en bak de koek iets onder het midden van de oven in 50 tot 60 minuten gaar.
Laat de koek 10 minuten in de vorm afkoelen en laat hem daarna op een rooster verder afkoelen. De koek is misschien nog wel lekkerder als hij een dag gestaan heeft.
Smakelijk!