Galette met mango, gember en sinaasappel
In dit vegan bakrecept wordt geen ei gebruikt. Voor de binding in het deeg gebruiken we namelijk gebroken lijnzaad. Als je lijnzaad mengt met water wordt het na een tijdje een dikkere substantie, die perfect een ei kan vervangen.
In onze shop verkopen we geen gebroken lijnzaad, omdat dit oxideert in de verpakking. Het is veel beter om het zelf te breken met bijvoorbeeld een vijzel of keukenmachine. Lijnzaad is rijk aan ALA (omeg-3 vetzuur) en een goede bron van vezels.
Wat heb je nodig?
- 2 el lijnzaad
- 6 el water
- 1 mango
- 100 g sinaasappel fruitspread
- 1 cm verse gember
- 200 g boekweitmeel
- 50 g zonnebloempitten
- 60 g arrowroot
- 160 ml kokosolie
- 50 g palmsuiker + extra om te bestrooien
- 1 tl kardemom
- 1 tl gemberpoeder
- ½ tl zout
- geraspte schil van ½ sinaasappel
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C en verwarm een bakplaat mee.
Breek het lijnzaad in een vijzel of keukenmachine, met het met het water en laat dit 10 minuten staan.
Schil de mango, snijd hem in kleine blokjes en meng met de sinaasappel fruitspread. Schil en rasp de verse gember en meng hem met het sinaasappel-mangomengsel.
Smelt de kokosolie op laag vuur.Â
Maal ondertussen de zonnebloempitten fijn in een keukenmachine. Meng het boekweitmeel met de gemalen zonnebloempitten, arrowroot, kokosbloesemsuiker, kardemom, gemberpoeder, zout en de geraspte sinaasappelschil.
Maak een kuiltje in het midden en doe hier de gesmolten, iets afgekoelde kokosolie en het lijnzaad-watermengsel in en meng alles tot een deeg.
Rol het deeg op een vel bakpapier uit tot een cirkel van ongeveer 3 mm dik, strooi eventueel een beetje kokosbloesemsuiker over het deeg om te voorkomen dat het deeg aan de deegroller plakt.
Verdeel het sinaasappel-mangomengsel over de deegbodem maar laat een rand van ongeveer 5 cm vrij.
Vouw de rand van het deeg over de vulling. Het deeg zal een beetje breken, maar als je zorgt dat er geen scheuren of scheurtjes aan de zijkant zitten waar de vulling door naar buiten kan, is dat geen probleem. Eventuele scheurtjes kun je repareren door het deeg met je vingers dicht te duwen.
Bestrooi het deeg en de vulling met een beetje kokosbloesemsuiker. Leg het deeg met behulp van het bakpapier op de hete bakplaat.
Schuif de bakplaat iets onder het midden in de oven en bak de galette in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
Serveer de galette warm of laat hem op de bakplaat en daarna op een rooster afkoelen.
Smakelijk!