Worteltaart met mango en sinaasappel
Worteltaart, maar dan de gezonde versie! Zonder geraffineerde suiker, zonder gluten of lactose. Maar wel met boekweit, kokosbloesemsuiker en de heerlijke smaakmaker Kardemom. Wist je dat Kardemom familie is van de Gember en bomvol ijzer zit? Het is ook goed voor je spijsvertering en maag, maar ook tandvleesproblemen kun je ermee aanpakken. Kortom, een veelzijdig kruid die deze worteltaart ook nog eens extra lekker maakt!
Wat heb je nodig?
- 150 g zonnebloempitten
- 200 g wortels
- 50 g dadels
- ½ mango
- 100 g sinaasappel fruitspread + 20 g extra om de taart mee te bestrijken
- 4 eieren
- 50 - 100 g kokosbloesemsuiker of palmsuiker
- 210 gram boekweitmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 tl kardemom
- geraspte schil en sap van ½ sinaasappel
- olijfolie om de vorm in te vetten en boekweitmeel om te bestrooien
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175° C. Bestrijk de springvorm met olijfolie en bestrooi hem met een beetje boekweitmeel.
Splits de eieren en klop de eidooiers met de kokosbloesemsuiker en de geraspte sinaasappelschil, wit en schuimig.
Meng in een andere kom het boekweitmeel met het bakpoeder en de kardemom.
Maal de zonnebloempitten fijn in een keukenmachine.
Maak de wortelen schoon en rasp ze zo fijn mogelijk.
Ontpit de dadels en snijd ze in stukjes.Â
Schil de mango en snijd hem in blokjes van ½ x ½ cm.
Voeg de zonnebloempitten, de wortels, de dadels, de mangoblokjes en de sinaasappel fruitspread toe aan het droge boekweitmengsel.
Meng dan ook de eierdooiers door het boekweitmeel-mengsel.
Klop de eiwitten stijf en spatel een derde van de stijfgeklopte eiwitten door het boekweitmeel-mengsel tot alles een beetje gemengd is (je mag nog eiwit zien, roer liever niet, omdat je dan de lucht uit het eiwit roert). Spatel vervolgens voorzichtig de rest van het eiwit door het boekweitmeel-mengsel en schep het beslag in de springvorm.
Bak de taart in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar en bruin.
Roer de extra sinaasappel fruitspread los met het sinaasappelsap. Haal de taart als hij klaar is uit de oven en prik gaatjes in de nog warme taart en bestrijk hem met het sinaasappelmengsel. Dit trekt nu lekker in de hele taart.
Laat de taart 15 minuten in de vorm afkoelen, verwijder dan de rand van de springvorm en laat de taart helemaal afkoelen.
Smakelijk!