Wat is kokos en waar komt het vandaan?
Veelal wordt gedacht dat kokos een noot is. Echter klopt deze benaming niet. Kokosnoten, afkomstig van de kokospalm, vallen onder de noemer steenvruchten. Steenvruchten zijn vruchten die een harde pit als kern hebben zoals kersen, perziken en olijven. Steenvruchten bestaan uit drie lagen namelijk: een buitenste laag (het exocarp), een vlezige of vezelige middenlaag (het mesocarp) en een harde laag (het endocarp). De bruine kokosnoten die je vaak in de winkel ziet liggen zijn het zogenoemde endocarp, je koopt dus alleen het binnenste gedeelte van de kokosnoot. In de landen van herkomst wordt de buitenste schil (bijna) altijd verwijderd omdat kokosnoten anders veel groter en zwaarder zijn.
Kokospalmen geven ongeveer na 5 á 6 jaar na planting de eerste vruchten af. Als bloemen in de palm bestoven zijn duurt het ongeveer 12 maanden voor het fruit om te rijpen. In tegenstelling tot andere fruitsoorten die vaak seizoensgebonden zijn geven palmbomen het hele jaar door kokosnoten. Totaal kan één palmboom tussen de 30 tot ruim 125 kokosnoten produceren.
Herkomst van kokos
Kokosnoten wordt veel geteeld op eiland- en kustgebieden, zoals Indonesië, de Filipijnen, India, Brazilië, Sri Lanka en Vietnam. De sterke palmbomen kunnen tot wel 30 meter hoog worden en kunnen goed overleven in verschillende soorten grond, als er maar genoeg water, warmte en zon is.
Kokoswater van de kokosnoten
Binnen in de kokosnoot zit het eetbare gedeelte. Dit eetbare gedeelte bestaat uit wit vruchtvlees en kokoswater. Het kokoswater komt uit de jonge groene kokosnoten. Hoe ouder een kokosnoot is hoe minder water deze zal bevatten. Het water bij oude noten wordt namelijk opgezogen door het vruchtvlees. Vervang bijvoorbeeld frisdrank voor kokoswater, het kokoswater is een heerlijk frisse vervanger omdat het laag in calorieën is.
Kokos vruchtvlees
Naast het verfrissende kokoswater heeft de noot ook heerlijk vruchtvlees. Het vruchtvlees van de kokosnoot is veelzijdig en kan op vele verschillende manieren gebruikt worden. Heb je zelf verse kokosnoten gehaald? Dan is het ook lekker om het vruchtvlees rechtstreeks uit de noot te eten. Wil je liever geen harde noot om te kraken en direct genieten van de verfrissende kokossmaak? Dan kan je een klein beetje kokossnippers of kokosrasp toevoegen aan je ontbijt.
Kokosolie en kokosvet
Kokosolie is een olie die gewonnen wordt uit de kopra (gedroogd witte vruchtvlees van de kokosnoot). Kokosolie en kokosvet zijn hetzelfde. In vaste vorm wordt het kokosvet genoemd en in vloeibare vorm wordt het kokosolie genoemd. Vanaf ongeveer 25 graden of warmer wordt het kokosvet vanzelf vloeibaar. Dit heeft verder geen invloed op de kwaliteit van de olie. Kokosolie is een fijne olie om in te bakken, braden en frituren het heeft namelijk een hoog rookpunt (rond 177°C bij ongeraffineerde olie en 232°C bij geraffineerde olie).
Is kokos gezond? Diverse eigenschappen van kokos
Kokosproducten worden veel gebruikt als vervanger voor producten zoals melk, boter en yoghurt.
Kokos bevat verzadigde vetten, de vetten kunnen vervolgens weer onderverdeeld worden in LCT en MCT vetten. Er zijn namelijk verschillende soorten verzadigde vetten: Long-chain-triglycerides (LCT’s) en Medium-chain triglycerides (MCT’s). Dit laatste type vetzuren, MCT-vetzuren, is het gezondere type vetzuren. Het lichaam verwerkt de twee soorten vetzuren op verschillende manieren. Long-chain-triglycerides zijn vetzuren die je beter beperkter kan innemen. Dit type vetzuren geeft namelijk pas na ongeveer 7 uur energie af. De MCT-vetzuren zorgen voor snelle energie omdat ze direct opgenomen kunnen worden door het lichaam.
Het witte vruchtvlees van de kokosnoot bevat verschillende vitamines, mineralen en antioxidanten. Antioxidanten (tegen oxidatie) voorkomen schade aan je lichaamscellen door het wegvangen van vrije radicalen. Het is een verzamelnaam voor vitamines E en vitamines C, bètacaroteen, seleen en zink. Om de schade van vrije radicalen tegen te gaan of beperken spelen antioxidanten een belangrijke rol.
Wat is het verschil tussen kokosroom, kokosmelk, kokoswater en kokoscrème?
Wellicht heb je wel eens de namen kokosmelk, kokosroom en kokoswater voorbij zien komen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze vier kokosproducten?
Kokoswater is het water wat voortkomt uit de kern van (veelal) de jonge groene kokosnoten. Ook de bruine kokosnoten kunnen kokoswater bevatten maar dit is minder vergeleken met de jonge groene variant. Het witte vruchtvlees zuigt namelijk het kokoswater langzaam op. Kokoswater is heerlijk als dorstlesser.
Kokosroom is room gemaakt van het witte geraspte vruchtvlees van de kokosnoot gemengd met (kokos)water. Door de combinatie van kokosvlees en water te mengen en vervolgens te kneden, uit te persen en filteren krijg je heerlijke kokosroom. Kokosroom is dikker en voller in vergelijking met kokosmelk. Veelal zit het vetpercentage bij kokosroom rond de 21 procent.
Kokosmelk is melk gemaakt van het witte vruchtvlees van de kokosnoot. Ook bij kokosmelk wordt het vruchtvlees gecombineerd met (kokos)water. Veelal wordt kokosmelk gewonnen uit een tweede persing van de kokossubstantie (kokosvlees plus water). Hierdoor is kokosmelk dunner vergeleken met kokosroom. Het vetpercentage bij kokosmelk ligt ietsjes lager, namelijk rond de 17 procent.
Kokoscrème / santen dit is een variant van kokosmelk. Verse kokosmelk kan soms namelijk vrij snel verzuren. Om kokosmelk langer (tot wel maanden langer) te kunnen bewaren wordt de kokosmelk ingekookt tot een blok kokoscrème. Een blok santen kan je op een later moment aanleggen met warm water om er zo weer kokosmelk van te maken. Onder santen heb je verschillende variaties zoals bijvoorbeeld Santen Kental (dikke kokosmelk), of Santen Cair (dunne kokosmelk).
Waarom kiezen voor kokosproducten bij Puur Mieke?
Met Puur Mieke wil ik iedereen op een eerlijke en betrouwbare manier adviseren in het gebruik van pure producten. Alle producten in de webshop zijn persoonlijk door mij nagekeken en zijn: glutenvrij, lactosevrij, sojavrij, gistvrij, GMO-vrij, BPA-vrij. Ook zijn alle producten vrij van geraffineerde suiker, vrij van slechte e-nummers, waar mogelijk biologisch en vrij van weekmakers.