Wat zijn suikervervangers?
Ben je een echte thuisbakker of houd jij van iets zoets in je thee of koffie? Maar wil je jouw inname van geraffineerde suikers verminderen? Dan kan een suikervervanger de zoete oplossing zijn.
De naam zegt het eigenlijk al suikervervangers zijn alternatieven voor geraffineerde suiker. De meest bekende suikervervanger is stevia. Dit is een zoetstof die afkomstig is van de Stevia Rebaudiana bladeren. Daarnaast zijn er ook andere natuurlijke suikers te verkrijgen.
Wat is het verschil tussen geraffineerde- en ongeraffineerde suiker?
Er zijn twee verschillende vormen van suiker namelijk: ongeraffineerde suiker en geraffineerde suiker. Geraffineerde suikers zijn suikers die in de fabriek sterk bewerkt zijn totdat er zuiver suiker overblijft. Door het zuiveringsproces (raffineren) van de suiker blijven er geen nuttige voedingsstoffen meer over. De vitamines, mineralen en vezels die suikers normaal bevatten zijn dan geheel verwijderd. Stoffen die belangrijk zijn voor het lichaam om suikers goed te kunnen verwerken. Geraffineerde suiker bevat nog wél koolhydraten. Je lichaam heeft koolhydraten nodig om te functioneren maar door deze lege koolhydraten ben je de energie ook snel weer kwijt (het bekende dipje). Geraffineerde suikers zijn o.a. rietsuiker, druivensuiker, kristalsuiker en basterdsuiker.
Ongeraffineerde suikers, soms ook natuurlijke suikers genoemd, zijn suikers die nog een deel van de voedingstoffen bevatten. Doordat deze natuurlijke suikers nog voedingsstoffen bevatten kan het lichaam hier meer uithalen. Veelal hebben de natuurlijke suikers een donkerdere kleur en een iets andere smaak. Voorbeelden van natuurlijke suikers zijn o.a. kokosbloemsuiker, honing, palmsuiker en ahornsiroop.
Welke soorten suikervervangers zijn er?
Er zijn verschillende soorten alternatieven te verkrijgen. Zo zijn er stevia, honing, kokosbloesemsuiker, ahornsiroop en palmsuiker maar ook amazake, lucuma en yaconsiroop worden regelmatig gebruik.
Stevia zoetstof als suikervervanger
Stevia is afkomst van de stevia plant genaamd Stevia Rebaudiana. Deze plant wordt ook wel Honingkruid of simpelweg Stevia genoemd. De bladeren van de stevia plant hebben een zoete met een licht bittere smaak. Uit de stevia bladeren wordt steviolglycosiden gehaald dit stofje is 200 tot 300 keer zoeter als witte suiker (sacharose). Daarnaast levert stevia geen calorieën. Stevia is verkrijgbaar in vloeibare vorm, als poeder en als blad. Daardoor is het ideaal te gebruiken voor bijvoorbeeld baksels of om je drinken mee te zoeten.
Kokosbloesemsuiker als suikervervanger
Kokosbloesemsuiker is veel terug te vinden in het verre oosten. Het is een palmsuiker dat gemaakt wordt van het sap van de bloemknopstengel van de kokosnootpalm. Het sap van de bloem wordt zachtjes ingekookt om met vocht te verwijderen. Het resultaat is heerlijke karamel gekleurde kokosbloesemsuiker die qua smaak dicht bij bruine suiker komt.
Ahornsiroop als suikervervanger
Ahornsiroop, ook wel bekend als esdoorsiroop en maple syrup, is een zoetmiddel dat gewonnen wordt uit de esdoornboom. Om de lekkere zoete siroop te krijgen wordt het grootste deel van het vocht uit het verkregen sap gekookt. De arhornsiroop is te verkrijgen in A-grade en C-grade. A- en C-grade zeggen niks over de kwaliteit maar over de doorschijnendheid van de siroop. Waarbij A-grade siroop de lichtste variant is en C-grade de donkerste. Omdat ahornsiroop een andere vorm van zuivering doorloopt blijven de mineralen in de siroop bewaard. Ahornsiroop bevat suikers maar is een gezonder alternatief voor geraffineerde suikers.
Honing als suikervervanger
Honing is heerlijk zoet door je baksels en thee. Er zit echter wel flink verschil tussen goedkope honing en echte pure onbewerkte honing. Wil je graag honing als vervanger voor geraffineerde suikers gebruiken dan kan je het beste kiezen voor een honing die onverhit, ongefilterd en koud geslingerd is. Hierdoor blijven voedingsstoffen zoals verschillende vitamines en mineralen behouden.
In welke vormen komen de suikervervangers?
Suikervervangers komen in verschillende vormen. Wil je graag baksels maken zoals taart, koekjes of iets anders lekkers dan zijn vloeibare stevia druppels en de suikers zoals kokosbloesemsuiker en palmsuiker fijn in gebruik. Wil je iets dresseren bijvoorbeeld vers gebakken pannenkoeken of wafels dan zijn vloeibare ahornsiroop en honing onwijs lekker.
Waarom kiezen voor suikervervangers bij Puur Mieke?
Met Puur Mieke wil ik iedereen op een eerlijke en betrouwbare manier adviseren in het gebruik van pure producten. Alle producten in de webshop zijn persoonlijk door mij nagekeken en zijn: glutenvrij, lactosevrij, sojavrij, gistvrij, GMO-vrij, BPA-vrij. Ook zijn alle producten vrij van geraffineerde suiker, vrij van slechte e-nummers, waar mogelijk biologisch en vrij van weekmakers.