Edelgistvlokken kopen? Bij Puur Mieke koop je de lekkerste edelgistvlokken
Edelgistvlokken hebben een noot / kaas-achtige smaak en je kan ze heerlijk combineren met je vers bereide pasta's, soepen en sauzen. Wist je dat je met edelgistvlokken zelf kaas kan maken? Hoe? Dat lees je stap voor stap in onze blog 'Parmezaanse kaas maken'. Bovendien zijn edelgistvlokken ook nog eens extra goed voor je. Edelgistvlokken bevatten namelijk een hoog gehalte aan vitamine B.
Je kan bij ons zorgeloos en met een gerust hart winkelen, onze edelgist is namelijk glutenvrij, lactosevrij, vrij van geraffineerde suikers, vrij van slechte e-nummers, gistvrij, GMO-vrij en biologisch. Zo weet je dat je échte pure edelgist koopt.
Waar zijn edelgistvlokken een glutenvrij alternatief voor?
In de veganistische keuken zijn edelgistvlokken eigenlijk niet meer weg te denken, maar toch is edelgist voor velen nog een relatief onbekend product. Onder andere dankzij de steeds groter wordende groep veganisten, weet dit bijzondere product echter meer en meer aandacht op zich te vestigen. Wat ons betreft een goede zaak, gezien edelgistvlokken een waardevolle aanvulling kunnen zijn op je dagelijkse voedselinname.
Van nature zijn edelgistvlokken glutenvrij, waardoor ze een goed alternatief kunnen zijn voor bepaalde voedingsmiddelen die je met een glutenallergie niet mag eten. Vergeet hierbij echter niet dat kruisbesmetting altijd op de loer ligt en helaas niet alle merken edelgistvlokken per definitie volledig glutenvrij zijn. Dat edelgistvlokken volledig plantaardig zijn blijkt natuurlijk al uit het feit dat veel veganisten ze graag toevoegen aan allerlei gerechten, maar ook mensen die geen zuivel willen of kunnen eten vinden in edelgistvlokken een lactosevrije oplossing.
Hoe smaken glutenvrije edelgistvlokken en wat kun je ermee?
Een veelgehoorde bijnaam voor edelgistvlokken is ‘vegan parmezaan’, wat natuurlijk al een beetje weggeeft hoe de smaakbeleving van deze voedingsgistvlokken is. De hartige smaak is dan ook het beste te omschrijven als kaas-nootachtig, en de gelige edelgistvlokken lijken qua uiterlijk en structuur grappig genoeg ook aardig op geraspte parmezaanse kaas.
De specifieke smaak maakt van edelgistvlokken een glutenvrij, lactosevrij en volledig natuurlijk alternatief voor kaas, dat je kunt verwerken in allerlei soorten gerechten. Om de relatief milde kaassmaak nog wat extra kracht bij te zetten, kun je de edelgistvlokken bovendien op smaak brengen met wat zout en nootmuskaat. Een aantal gerechten waarin glutenvrije edelgistvlokken erg goed tot zijn recht komen zijn onder andere pastagerechten, vers gemaakte pesto, in een overheerlijk plantaardig kaassausje, in dressings of strooi ze simpelweg over een frisse maaltijdsalade. En wil je een keer echt verrassend uit de hoek komen? Strooi eens wat edelgistvlokken over verse popcorn om deze verantwoorde snack extra smaakvol te maken. Kortom, het is een zeer veelzijdig product dat je eigenlijk standaard in je keukenkastje zou moeten hebben.
Edelgistvlokken zijn dus glutenvrij, lactosevrij en plantaardig, maar dat is nog lang niet alles!
Met name wanneer je er een veganistisch dieet op nahoudt, kunnen glutenvrije edelgistvlokken een belangrijke aanvulling zijn op je dagelijkse voedselinname. Er zijn immers bepaalde voedingsstoffen die normaal gesproken alleen in dierlijke producten voorkomen. Zo zijn glutenvrije edelgistvlokken een geweldige bron van vitamine B1, B2, B3, B6 en B11 (foliumzuur). Deze vitaminen zijn erg belangrijk voor je gezondheid, want ze dragen onder andere bij aan een normale energiehuishouding, bieden ondersteuning aan je immuunsysteem en hebben een positieve invloed op de werking van je zenuwstelsel. Daarnaast zijn edelgistvlokken één van de weinige voedingsmiddelen op plantaardige basis, welke alle negen essentiële aminozuren bevatten.
Het is overigens niet aan te raden om de glutenvrije edelgistvlokken te verhitten. Door koken of bakken gaan veel van de aanwezige vitaminen verloren, waardoor het product een groot deel van zijn gezonde eigenschappen verliest. Is afgaande op het recept dat je gebruikt wel noodzakelijk om de edelgistvlokken te verhitten? Strooi dan in ieder geval nog wat losse vlokken over je gerecht wanneer het klaar is, om zo toch van de gezondheidsvoordelen en de smaak van de glutenvrije edelgistvlokken te profiteren.