Gistvrije bouillon – de verantwoorde smaakmaker
De meest gezonde en lekkere bouillon is natuurlijk de zelfgemaakte variant, getrokken uit dierlijke of plantaardige ingrediënten. Een nadeel ervan is dat het flink wat tijd en geduld vergt om een lekkere bouillon te trekken die vol van smaak is. Tijd die je er nu eenmaal niet altijd voor vrij kunt maken. Wil je desondanks toch kunnen genieten van een lekkere maar bovenal verantwoorde bouillon die snel klaar is, dan bieden bouillonblokjes of bouillonpoeder een goed alternatief. We adviseren je echter wel om een gistvrije bouillon te kiezen, zonder onnatuurlijke smaakversterkers en andere additieven.
Waarom is bouillonpoeder zonder gist beter?
Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om eerst te begrijpen wat er nou eigenlijk bedoeld wordt met gist in bouillonblokjes. Gist of gistextract is één van de meest gebruikte smaakmakers in hartige etenswaren. Soepen, sauzen, worsten, chips, bouillonblokjes, cake, je kunt het werkelijk zo gek niet bedenken of er is gistextract in verwerkt. Dat is op zich niet zo verwonderlijk, want binnen de voedselindustrie is gist nou eenmaal een goedkope manier om veel smaak aan deze producten te geven.
Dit klinkt je wellicht nog allemaal vrij onschuldig in de oren, maar wat als we je nu eens vertellen dat gistextract eigenlijk een pseudoniem is voor mononatriumglutamaat, oftewel E621. Grote kans dat alle alarmbellen nu plotseling bij je afgaan. Niet geheel onterecht overigens, gezien E-nummer in zijn algemeenheid nou niet echt te boek staan als de meest gezonde stoffen binnen de voedingsmiddelenindustrie. Precies dit slechte imago was dan ook de aanleiding voor fabrikanten om allerhande schuilnamen te gaan gebruiken voor de stof E621. Een aantal van deze schuilnamen zijn onder andere MSG, natriumglutamaat, sodium glutamate, ve-tsin, toegevoegde gist en het veelvuldig gebruikte gistextract.
Het is overigens niet zo dat alle E-nummers per definitie slecht zijn voor je gezondheid, echter is E621 toch wel één van de meest dubieuze smaakversterkers. Want waar officiële onderzoeksresultaten over de mogelijke gezondheidsrisico’s van E-621 elkaar voortdurend blijven tegenspreken, worden er onofficieel inmiddels legio gezondheidsklachten toegeschreven aan deze stof. In dit soort gevallen kun je dus maar beter het zekere voor het onzekere nemen door enkel nog te koken met gistvrije bouillon.
Gistvrije bouillon als basis voor allerlei recepten
Naast het verrijken van soepen, kun je gistvrije bouillon ook heel goed gebruiken als basis voor zeer uiteenlopende recepten. Zo is het bijvoorbeeld een geweldige smaakmaker voor sauzen. Door er een schepje gistvrije bouillonpoeder aan toe te voegen, maak je van een saus met een wat vlakkere smaak in een handomdraai een saus met veel meer diepgang. In eenpansgerechten zoals stoofpotten of ragouts is gistvrije bouillon zelfs een onmisbaar ingrediënt. Een goede stoofpot valt of staat namelijk niet alleen met het juiste vlees, maar een uitgebalanceerde smaak van de bouillon is minstens zo belangrijk. Met gistvrije bouillon kun je daarnaast de smaak van rijst, pasta en groenten op een gemakkelijke manier verfijnen. Door een bouillonblokje aan je kookwater toe te voegen zorg je ervoor dat de smaakaroma’s er volledig in kunnen trekken gedurende het koken of wokken. Hierdoor wordt de smaak van je rijst, pasta of groenten minstens dubbel zo lekker.
In onze webshop bieden we verschillende soorten bouillon aan. Zo zijn er de handige bouillonblokjes met een vaste dosering, maar ook wanneer je op zoek bent naar bouillonpoeder in een afsluitbare pot zit je bij Puur Mieke gebakken. De bouillonpoeders zijn eenvoudiger te doseren en met name handig wanneer je kleinere hoeveelheden nodig hebt, en zijn bovendien verkrijgbaar als navulverpakking. Of je uiteindelijk kiest voor runder-, kippen- of groentebouillon, voor blokjes of poeder, het is een vast gegeven dat bouillon bij ons altijd vrij is van gistextract.
Bekijk hier al onze smaakmakers
Wat is bouillon?
Bouillon is een mix van water met daaraan verschillende ingrediënten toegevoegd. Dit kan vlees of groenten zijn. Vaak worden er ook nog kruiden en andere smaakmakers aan toegevoegd. Het geheel van ingrediënten wordt vervolgens langzaam gestoofd zodat alle voedingsstoffen onttrokken worden. Hoe langer het stoven duurt hoe meer voedingsstoffen er vrijkomen.
Een écht goede bouillon maken kost veel tijd, het laten trekken kan wel zo’n 12 uur duren. Niet iedereen heeft de tijd daarvoor. Daarom zijn er kant en klare bouillonpoeders en bouillonblokjes. Als je een lekkere soep wilt maken voeg je de bouillonblokjes of bouillonpoeder toe aan kokend water en voeg je vervolgens jouw favoriete ingrediënten toe. Zo krijgt je gerecht nóg meer smaak.
Waar kan je bouillon voor gebruiken?
Met de verschillende bouillons kan je heerlijke soepen, sausen en jus maken. Maar wist je dat je met bouillon nog veel meer kan maken? Gebruik het bijvoorbeeld voor je stoofpotten, door de aardappelpuree, in marinades en nog veel meer.
Welke soorten bouillon zijn er?
Er zijn verschillende soorten bouillon, de meest bekende zijn groentebouillon, runderbouillon en kippenbouillon. Voor het ultieme gemak kan je gaan voor bouillonblokjes, liever zelf bepalen hoeveel bouillon je wilt toevoegen? Dan kan je ook gaan voor een van de bouillonpoeders.
Al onze bouillons zijn vrij van gist. Wist je dat we daarnaast ook bouillon hebben die géén zout bevatten? Probeer eens de zoutloze groentebouillon van Het Blauwe Huis.