Smaakvolle ketchup zonder suiker
Sauzen, marinades, dressings, rubs en chutneys, wie houdt er nou niet van? Jammer genoeg bevatten dergelijke condimenten over het algemeen enorme hoeveelheden toegevoegde suikers. Suikers waarvan je inmiddels vast wel weet hoe ongezond en zelfs verslavend ze voor je kunnen zijn. Wat betreft de hoeveelheid suiker die het bevat, is tomatenketchup toch wel één van de meest beruchte sauzen. Niet geheel onterecht overigens, gezien de doorsnee fles ketchup uit de supermarkt gemiddeld zo’n 40 suikerklontjes bevat. Zelfs nu deze kennis inmiddels een wijdverbreid feit is, blijft tomatenketchup echter onverminderd populair bij de consument. Best logisch ook, want naast de overheerlijke smaak is ketchup bovendien erg veelzijdig in gebruik. Hierdoor lijkt het volledig verbannen van ketchup uit je dieet wellicht een schier onmogelijke opgave, maar wat als we je nu eens verklappen dat dit ook helemaal niet nodig is? Ruil die reguliere tomatenketchup barstensvol suiker (en allerlei andere additieven) simpelweg in voor een smaakvolle ketchup zonder suiker. Zo voorkom je niet alleen dat jouw favoriete saus op de zwarte lijst belandt, maar kun je bovendien zonder schuldgevoel de veelzijdigheid van suikervrije ketchup gaan ontdekken.
Is tomaten ketchup zonder suiker net zo lekker?
Het is heel begrijpelijk als je jezelf afvraagt of tomaten ketchup zonder suiker qua smaak vergelijkbaar is met reguliere ketchup. Tomatenketchup bevat immers niet zonder reden zo’n grote hoeveelheid van dit “witte goud”. Om een duidelijk antwoord op deze vraag te geven zullen we de geschiedenis van ketchup er even bij moeten nemen. In 1876 kwam ketchup voor het eerst op de markt. Dat is dus ver voordat er moderne conserveermiddelen beschikbaar waren en het inmaken van voedingsmiddelen een veelgebruikte techniek was. Zoals je wellicht zult weten dien je om groente of fruit in te maken een behoorlijke hoeveelheid suiker, zout en/of zuur toe te voegen, waarna je het product voor langere tijd moet koken. De smaak van gekookte tomaten is van zichzelf relatief zuur, vandaar dat er destijds werd gekozen voor suiker als toevoeging. Inmiddels is er op het gebied van conserveringsmethoden van voedsel veel vooruitgang geboekt, maar vreemd genoeg is er aan het recept voor tomatenketchup bar weinig veranderd.
Eerlijkheidshalve moeten we toegeven dat te smaak van ketchup zonder suiker wel wat afwijkt van de reguliere tomatenketchup, maar of je dit dan ook per definitie minder lekker kunt noemen is vooral erg persoonlijk. Het zal waarschijnlijk vooral even wennen zijn, gezien je smaakpalet nu eenmaal gewend is geraakt aan de onnatuurlijke mierzoete smaak van tomatenketchup. Wat ons betreft wint de pure en eerlijke smaak van suikervrije ketchup het echter toch van suikerhoudende ketchup, al was het alleen al omdat je er zonder schuldgevoel van kunt genieten.
Verschillende toepassingen van suikervrije ketchup
Je kunt tomaten ketchup zonder suiker natuurlijk enkel en alleen gebruiken als tafelsaus, echter doe je deze smaakmaker hier in onze ogen heel wat mee tekort. Verrassend genoeg is ketchup van origine ook helemaal niet bedoeld als dipsaus voor de frietjes. Het beoogde gebruik was namelijk het op smaak brengen van vlees, soepen en sauzen. Zo doet suikervrije ketchup het bijvoorbeeld erg goed als toevoeging aan roerbakgerechten, en mag hij wat ons betreft niet ontbreken in een lekkere jus, gehaktbrood, marinade of rub.
Wist je overigens al dat tomaten ketchup zonder suiker gek genoeg gezonder is dan verse rauwe tomaten? Dit heeft te maken met lycopeen, een kleurstof die tomaten hun rode kleur geeft. Lycopeen is naast kleurstof namelijk ook een belangrijke antioxidant. Rauwe tomaten bevatten evengoed lycopeen, echter bevindt de stof zich in de celwanden van de vrucht. Deze celwanden zijn voor de mens moeilijk te verteren, met als gevolg dat het lycopeen in de tomaat niet goed kan worden opgenomen. Wanneer tomaten worden verwarmd gaan de celwanden stuk en wordt het lycopeen beschikbaar voor opname. Dit maakt dat suikervrije tomaten ketchup, tomatensoep en tomatenpuree zonder grote hoeveelheden zout (en vrij van andere additieven), gezonder zijn dan verse rauwe tomaten.