Glutenvrije pasta is niet alleen lekker, het is ook nog eens hartstikke gezond
De voornaamste reden om glutenvrije pasta op het menu te zetten ligt natuurlijk erg voor de hand, maar ook wanneer je geen glutenallergie of -intolerantie hebt is het vervangen van pasta op basis van tarwe en andere graansoorten voor een glutenvrije variant echt de moeite waard. Afhankelijk waar een glutenvrije pasta van wordt gemaakt, kun je de inname van diverse gezonde voedingsstoffen aanzienlijk verhogen.
Oorspronkelijk wordt pasta gemaakt van hardere graansoorten zoals durum-tarwe. Dit om een goede stevige beet te behouden tijdens het koken en zo de kans op slappe pasta te verkleinen. Het overgrote deel van de glutenvrije pasta’s die je tegenkomt wordt gemaakt van maïsmeel. Maïs is van nature glutenvrij en bovendien een relatief goedkoop ingrediënt, dus het lijkt op zich een logische keuze. Helaas is de structuur na het koken van pasta op basis van maïs vaak wat papperig en niet echt vergelijkbaar met traditionele pasta. Bovendien is de kans erg groot dat de maïs in glutenvrije pasta genetisch gemanipuleerd is, en dat is natuurlijk niet waar je op zit te wachten wanneer je bewust met gezonde voeding bezig bent. Een glutenvrij pasta op basis van maïs vindt je bij ons dan ook niet terug in het assortiment, want we bieden je veel liever een aantal alternatieven die niet alleen veel smakelijker maar bovenal een stuk gezonder zijn.
Liever glutenvrije pizza of noodles? Bekijk dan hiervoor ook onze andere glutenvrije alternatieven.
Kook vezelrijk en glutenvrij met pasta van Puur Mieke
Glutenvrije Gnocchetti op basis van kikkererwten
Het nutriëntenprofiel van kikkererwten is op zijn zachtst gezegd indrukwekkend te noemen, terwijl het aantal calorieën dat ze bevatten redelijk bescheiden is. Doordat kikkererwten veel plantaardige proteïnen bevatten zijn ze bovendien een goede vervanger voor dierlijke eiwitten en passen dus erg goed in een vegetarisch of veganistisch dieet. Bijkomstig voordeel van de hoge hoeveelheid eiwitten in combinatie met het hoge gehalte aan vezels, is dat het voor een langduriger vol gevoel zorgt. En last but not least, de structuur van pasta op basis van kikkererwten is nagenoeg niet te onderscheiden van traditionele pasta.
Glutenvrije Gnocchetti op basis van rijst en kurkuma
Rijst is van nature vrij van het gluteneiwit gliadine, waardoor rijstmeel een perfecte basis vorm voor glutenvrije pasta. De toevoeging van kurkuma zorgt bovendien niet alleen voor de mooie geelgouden kleur, ook de smaak en voedingswaarde wordt er positief door beïnvloed. Kurkuma wordt immers niet voor niets al duizenden jaren gebruikt als medicinaal kruid in de Indiase geneeskunde. De structuur en smaak van pasta op basis van rijstmeel is vergelijkbaar met die van traditionele pasta.
Glutenvrije pasta gemaakt van lijnzaad, sesam, tapioca en konjac
Ben je op zoek naar een glutenvrije pasta die niet alleen lekker is maar tevens een goede darmflora en darmwerking bevorderd? Dan is pasta op basis van lijnzaadmeel, sesammeel, tapiocameel en konjacmeel uitermate geschikt, gezien het enkel uit prebiotische voedingsvezels en ei bestaat. De smaak is overheerlijke en de textuur is als die van een traditionele pasta.
Glutenvrije fusilli gemaakt van bruine rijst
Bruine rijst, volkorenrijst of zilvervliesrijst, het is in feite allemaal hetzelfde. Simpelweg is het de volledige rijstkorrel, inclusief voedzame kiem. Deze rijstsoort is dus enorm gezond, want hij zit bomvol voedzame inhoudsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels en is uiteraard glutenvrij. Dit maakt dat het een fantastische basis vormt voor glutenvrije pasta. Glutenvrije pasta op basis van bruine rijst heeft een volle smaak en de structuur is niet van traditionele pasta te onderscheiden.
Glutenvrije fusilli op basis van boekweit
Pasta gemaakt van boekweit is rijk aan vezels, antioxidanten en bezit een hoog gehalte van het essentiële aminozuur lysine. De veelzijdige volle smaak van deze glutenvrije pasta is heerlijk en zijn structuur is wat steviger voor een lekkere beet. Kortom, het is een voedzame basis voor diverse gezonde gerechten.
Glutenvrije fusilli gemaakt van rode linzen
Wil je snel een verantwoord bordje pasta op tafel zetten dat niet alleen glutenvrij is maar tevens vol zit met goede voedingsstoffen? Dan is pasta op basis van rode linzen een echte aanrader. Rode linzen pasta bevat onder andere vitamine B, vezels en complexe koolhydraten, welke zorgen voor een vol gevoel gedurende langere tijd. Het hoge gehalte aan plantaardige eiwitten maakt dat deze pasta de perfecte basis is wanneer je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt. De pasta is al beetgaar na slechts 4 minuutjes koken en heeft dan een heerlijke romige smaak.
Bekijk hier ook onze glutenvrije noedels