Glutenvrije noedels als basis voor een voedzame maaltijd
Er bestaan heel wat verschillende soorten noedels, waarbij elke variant zijn eigen specifieke samenstelling, smaak, bereidingswijze, uiterlijk en toepassing heeft. Noedels is dan ook een vrij ruim begrip en omvat eigenlijk alle etenswaren welke worden gemaakt van niet gerezen deeg. Afhankelijk van de tarwesoort waarmee het deeg is gemaakt passen glutenvrije noedels dan ook perfect in een glutenvrij dieet en is er heel wat te kiezen.
Liever glutenvrije pizza of pasta? Bekijk dan hiervoor ook onze andere glutenvrije alternatieven.
De meest gezonde en voedzame glutenvrije noodles
Met zo’n grote verscheidenheid aan tarwesoorten als basis, kan het natuurlijk niet anders dan dat er gezonde maar ook minder gezonde noodles bestaan. De beruchte instant noedel is duidelijk een minder gezonde variant, maar welke glutenvrije noodles zijn nou eigenlijk wel voedzaam?
Soba noedels
De vruchtjes van de kruidachtige plant boekweit vormen de basis voor soba noedels. Deze vruchtjes lijken weliswaar erg op graankorrels, echter behoren ze officieel niet tot de graansoorten. Van nature bevat boekweit dus ook geen gluten. Boekweit bezit daarentegen wel een hoog gehalte van het essentiële aminozuur lysine. Dit is één van de bouwstoffen voor eiwitten waarvan het menselijk lichaam niet in staat is het zelf aan te maken. Boekweit is bovendien erg vezelrijk en bevat flinke hoeveelheden van de antioxidanten rutine, quercetine en d-chiroinositol.
Bruine rijstnoodles
De naam van deze glutenvrije noodles verklapt natuurlijk meteen waarvan ze zijn gemaakt. Bruine rijst (ook wel zilvervliesrijst genoemd) is de complete rijstkorrel inclusief kiem. Dit vezelrijke vliesje zit boordenvol vitamines en mineralen, en zorgt dus voor een grote hoeveelheid micronutriënten.
Kelp noodles
De basis voor deze glutenvrije noedels is kelp. Kelp is een verzamelnaam voor een aantal soorten bruine zee-algen welke in ondiep, voedselrijk zeewater groeien. Deze zeewieren bevatten een groot aantal mineralen en zijn zeer rijk aan jodium. Jodium levert een bijdrage aan het behoud van cognitieve functies en ondersteunt een normale schildklierwerking. Jodium is dus erg belangrijk voor zowel het zenuwstelsel als de stofwisseling. Glutenvrije noodles gemaakt van kelp zijn bovendien vetvrij en hebben een zeer laag gehalte koolhydraten en calorieën. Kelp noodles kun je gekookt eten, maar ook rauw vormen ze een voedzame basis voor bijvoorbeeld een zomerse salade.
Zwarte rijstnoodles
Glutenvrije noedels gemaakt van zwarte rijst zijn zowaar nog gezonder dan bruine rijstnoodles. Zwarte rijst bevat namelijk enorm veel antioxidanten. Zoveel zelfs dat een eetlepel zwarte rijst meer antioxidanten bevat dan een eetlepel van de befaamde blauwe bessen. Daarbij heeft zwarte rijst een bijzonder hoge ijzerwaarde. IJzer heeft een gunstige invloed op de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine. Niet zo gek dus dat zwarte rijst een belangrijk element is in veel Aziatische gerechten.
Wanneer je de eerstvolgende keer een gerecht bereid met glutenvrije noodles als basis, probeer dan zeker eens één van deze voedzame, glutenvrije variaties. Regelmatig variëren tussen de verschillende soorten is ook zeker aan te raden. Op die manier zorg je voor een balans aan voedingsstoffen en een welkome afwisseling aan smaken.
Bekijk hier ook onze glutenvrije pasta