Wat is kokosolie?
Kokosolie wordt ook wel klapperolie en kokosvet genoemd. Het is een plantaardige olie dat gewonnen wordt uit het gedroogde witte vruchtvlees van de bekende bruine kokosnoten middels persing. Kokosolie zit dus niet als direct vloeibaar product in de kokosnoot. De vloeibare substantie in de kokosnoot is kokoswater.
Wil je er zeker van zijn dat je een pure kokosolie hebt? Kies dan altijd voor de biologische variant. Hierdoor kan je er zeker van zijn dat er geen chemicaliën gebruikt zijn bij het productieproces.
Lees ook meer over kokosolie in onze blogs:
Is kokosolie goed voor je haar?
Is kokosolie gezond?
Wat is het verschil tussen kokosolie en kokosvet?
Kokosolie en kokosvet zijn hetzelfde product. Als het komt in vaste vorm dan wordt het kokosvet genoemd. Maar als het in vloeibare vorm komt dan wordt het kokosolie genoemd.
In warmere landen is het eigenlijk altijd kokosolie, kokosvet wordt namelijk vanzelf vloeibaar bij een temperatuur van rond de 25 °C. Als het wat kouder is (zoals hier in Nederland) dan zie je dat de substantie een vaste vorm heeft. Voor de kwaliteit van het product maakt het geen verschil of het in vloeibare vorm of vaste vorm komt.
Hoe wordt kokosolie gemaakt?
Kokosolie wordt gewonnen uit het gedroogde witte vruchtvlees van de kokosnoten. Via onderstaande stappen worden de mooiste kokosoliën gemaakt.
- Als eerste wordt de bruine schil verwijderd van het vruchtvlees.
- Daarna wordt het vruchtvlees gesplitst om het kokoswater eruit te halen.
- Vervolgens wordt het verse witte vruchtvlees gewassen.
- Zodra het vruchtvlees gewassen is wordt het versnippert tot kokosrasp.
- Om het vocht uit de rasp te halen wordt de kokosrasp gedroogd. Dit kan zijn in ovens, op vuur of direct in de zon.
- Na het drogen wordt in persen de olie uit de kokosrasp geperst.
- Daarna wordt de vers geperste kokosolie nog gefilterd om eventuele onzuiverheden eruit te halen.
- Als laatste wordt de kokosolie in potten afgevuld en is het klaar voor gebruik.
Het verschil tussen (extra) virgin en normale kokosolie
Onder de kokosoliën zijn verschillende kwaliteiten terug te vinden. Benamingen zoals extra vierge, vierge, superior, premium kan je terug vinden op de potten. In tegenstelling tot olijfolie zijn deze benamingen niet gereguleerd. Hoe minder bewerkingen voedsel heeft ondergaan hoe beter. Dit geldt ook voor kokosolie. Hierdoor blijven voedingsstoffen beter bewaard en heb je een mooi zuiver product. Dit is veelal het geval bij de kokosoliën die extra vierge, vierge en superior zijn. Je kan de kwaliteit van een mooie kokosolie herkennen aan onder andere de witte gemarmerde structuur. Als de kokosolie vloeibaar is dan wordt het onderscheiden van de kwaliteit lastiger.
Wanneer vetzuren verhit worden dan veranderd de moleculaire structuur. De ene olie kan beter tegen hitte dan de andere. Hoewel kokosolie goed tegen hitte kan krijgt men de mooiste kwaliteit door de kokosrasp te persen op een lage temperatuur (40 - 45 °C). Hierdoor blijven de (micro) nutriënten beter bewaard en behoud je de pure smaak.
Waar kan je kokosolie voor gebruiken?
Kokos is een zeer veelzijdig product. Je kan kokos gebruiken bij en door je gerechten en baksels maar wist je dat je kokosolie ook kan gebruiken voor de persoonlijke verzorging?
Gebruik kokosvet voor in de keuken
De meest bekende en meest toegepaste manier van kokosolie is voor in de keuken. Je kan er heerlijk mee bakken, braden en frituren op hogere temperaturen. Met ongeraffineerde kokosolie tot zo'n 177 °C en met geraffineerde kokosolie tot wel 230 °C.
Daarnaast kan je kokosolie heerlijk verwerken in je smoothies, taarten en soepen. Maar je kan kokosvet ook gebruiken als vervanging voor (room)boter.
Kokosolie voor persoonlijke verzorging
Kokos is een écht natuurlijk product zonder chemicaliën of andere vage toevoegingen. Perfect ter vervanging voor de niet-natuurlijke verzorgingsmiddelen.
Voor de droge huid
Heb je een droge huid dan kan je ook een klein beetje kokosvet op de droge plekjes smeren. Als de olie warmer als 25 °C wordt dan wordt de olie vloeibaar. Houd er rekening mee dat het kan gaan druppelen als je het wat dikker smeert.
Je kan kokosvet ook gebruiken als lippenbalsem. Het beschermt bij droge en gebarsten lippen.
Gebruik het voor je haren
Je kan kokosolie ook gebruiken als haarmasker. Doe bijvoorbeeld een beetje kokosolie door je haren voor het slapen gaan, handdoek om je haren, en vervolgens lekker slapen. Je haren worden dan diep gevoed met de nutriënten uit de kokosolie.
Kokosolie voor gezichtsverzorging
Je kan kokosolie ook als (milde) make-up remover gebruiken. Hiervoor gebruik je een schoon wattenschijfje en doet er wat kokosolie op. Vervolgens haal je er rustig je make-up mee af. Je kan ook wat kokosolie op je gezicht doen om vervolgens alle make-up met een washandje (met lauw / warm water) eraf te halen.
Welke oliën en vetten zijn geschikt om in te bakken?
Je kan kokosolie ook gebruiken voor heerlijk bakken. Gebruik het ter vervanging van boter. Maak je bijvoorbeeld graag een lekker taart of cake dan leent kokosolie daar goed voor. Niet vergeten de zijkant van je bakblik in te vetten dan komen je baksels zo uit de bakvorm.
Je kan met kokosolie ook frituren, kijk daarbij goed naar het rookpunt van de kokosolie. Het lekkerste gefrituurde eten krijg je op 170 - 180 °C. Bij ongeraffineerde kokosolie ligt het rookpunt bij ongeveer 177 °C en bij geraffineerde kokosolie is dit 230 °C.
Waarom kiezen voor kokosolie bij Puur Mieke?
Met Puur Mieke wil ik iedereen op een eerlijke en betrouwbare manier adviseren in het gebruik van pure producten. Alle producten in de webshop zijn persoonlijk door mij nagekeken en zijn: glutenvrij, lactosevrij, sojavrij, gistvrij, GMO-vrij, BPA-vrij. Ook zijn alle producten vrij van geraffineerde suiker, vrij van slechte e-nummers, waar mogelijk biologisch en vrij van weekmakers.