De meest gezonde noten zijn biologische noten
Het welbekende advies om elke dag een handjevol ongezouten biologische noten te eten klinkt je vast wel bekend in de oren. Biologische noten zijn immers een bron van belangrijke voedingsstoffen, want ze zitten boordevol vetten, vezels, vitamines, eiwitten en mineralen. Al deze stoffen heeft je lijf hard nodig om dag in dag uit optimaal te kunnen presteren. Elke nootsoort bevat uiteraard zijn eigen unieke samenstelling van die verschillende voedingsstoffen, maar om nu te spreken van een gezondere of minder gezonde nootsoort gaat wat ons betreft wel erg ver. Laten we het erop houden dat van alle verschillende noten biologische noten de gezondste zijn.
Waarom zijn bio noten gezonder dan niet-biologische noten?
Wanneer een bepaald voedingsmiddel het predicaat biologisch draagt, is dat een garantie dat er strenge eisen zijn gesteld aan het volledige teelt- en productieproces. Hierin wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieueffecten en dierenwelzijn, en in het geval van biologische noten is dit natuurlijk niet anders. Maar betekend dit dan ook dat bio noten gezonder zijn dan niet-bio noten?
Eén van de eisen waaraan biologische noten moeten voldoen heeft te maken met de grond waarop de noten geteeld worden. Deze teeltgronden mogen namelijk niet in de buurt staan van industriegebieden en drukke autowegen. Bovendien mag er geen water langs de teeltgrond stromen waar chemicaliën in terecht zijn gekomen, wordt er geen kunstmest gebruikt en mogen de noten niet bewerkt zijn met bestrijdingsmiddelen. De kans dat biologische noten residuen en verontreinigingen zoals zware metalen, PCB’s en pesticiden bevatten is hierdoor dus een stuk kleiner in vergelijking met niet-biologische noten. Je kunt dus wel stellen dat bio noten een stuk gezonder voor je zijn dan niet-bio noten.
Je gaat naar de biologische noten groothandel en neemt mee
Wij zijn enorm blij dat het aanbod aan biologische noten de laatste jaren aanzienlijk is toegenomen, en van nagenoeg elke nootsoort is er inmiddels wel een biologische variant verkrijgbaar. Naast biologische of niet-biologische noten valt er tevens een onderscheid te maken tussen rauwe noten, gebrande noten en geroosterde noten. Hiervan zijn rauwe ongebrande noten het puurst. Doordat de noten niet bewerkt zijn bevatten zij puur en alleen de eigen aanwezige voedingsstoffen, zonder toevoegingen of aanpassingen.
Gebrande noten zijn noten welke op hoge temperatuur gefrituurd zijn in olie. Gebrande noten bevatten hierdoor iets minder mineralen en vitamines dan rauwe noten, echter is dit verschil verwaarloosbaar. Je hoeft bovendien niet bang te zijn dat je veel meer vetten binnenkrijgt door het eten van gebrande noten. Biologische noten bevatten uit zichzelf al dusdanig veel gezonde onverzadigde vetten, waardoor ze vrijwel geen olie meer opnemen. Ook hierin is het verschil met rauwe biologische noten verwaarloosbaar. Tot slot heb je nog de keuze uit geroosterde noten, welke zonder dat er olie aan te pas komt met droge lucht worden geroosterd.
Biologische noten die eigenlijk geen noten zijn
In de volksmond worden alle grote olierijke pitten en zaden al snel noot genoemd. Bekende voorbeelden hiervan zijn de cashewnoot, de pistachenoot en de amandel, echter behoren deze “noten” plantkundig gezien helemaal niet tot de notenfamilie. Zo zijn cashewnoten eigenlijk steenvruchten, terwijl pistachenoten en amandelen gek genoeg tot de zaden behoren. Ondanks dat dergelijke “noten” geen echte noten zijn, wordt mensen met een notenallergie wel degelijk afgeraden om ze te eten. Heb je namelijk een allergie voor een bepaald soort noot, dan is de kans helaas erg groot dat je ook allergisch bent voor andere noten.
Een uitzondering hierop is de chufa, beter bekend als aardamandel of tijgernoot. De chufa behoort namelijk tot de knolgewassen. De eetbare delen van deze knolcyprus zijn feitelijk geen noten maar kleine knolletjes welke onder de grond groeien, en gebleken is dat mensen met een notenvrij AIP dieet de tijgernoot wel kunnen eten. En dat is goed nieuws, want tijgernoten zijn niet alleen lekker maar ook nog eens heel erg gezond.
Bekijk hier ook alle soorten biologische zaden en pitten