Waarom is drinken belangrijk?
Wist je dat het lichaam ongeveer voor 60% uit water bestaat? Voldoende drinken houdt het lichaam gezond en zorgt ervoor dat je voldoende gehydrateerd blijft. Een klein deel van de benodigde vochtinname haal je uit eten. De inspanningen die je dagelijks doet zorgen er namelijk voor dat het vocht continue het lichaam verlaat. Dit gebeurt o.a. door verdamping via de huid (zweten), ademhaling en wc-bezoekjes. Dit vochtverlies moet daarom dagelijks aangevuld / op peil gehouden worden voor een goede gezondheid. Het uitgangspunt was om minimaal 1,5 á 2 liter water per dag binnen te krijgen. Echter hoeft dit niet per se water te zijn. Dit mag ook water met een smaakje zijn of een alternatief daarop. Dan bedoelen we natuurlijk niet de frisdranken met toegevoegde suikers maar een heerlijk natuurlijk verfrissend drankje zoals kokoswater.
Wat zijn gezondheidseffecten van drinken?
Een voldoende vochtinname zorgt o.a. voor:
- Een goede regeling van je lichaamstemperatuur.
- Het vervoeren van voedings- en afvalstoffen.
- Helpt bij een betere opname van voedingsstoffen en mineralen.
- Het zorgt voor een goede zuurstofcirculatie in het bloed.
- Zorgt ervoor dat de gewrichten gesmeerd blijven.
- Het voorkomen van het uitdrogen van het lichaam.
Wat zijn symptomen van te weinig drinken?
- Dorst krijgen
- Duizelig of licht in het hoofd voelen.
- Vermoeid voelen
- Minder zweten en plassen
- Last krijgen van een droge mond, lippen en ogen.
Daarom is het belangrijk om je vochtinname goed op peil te houden.
Wat is gezond drinken?
Met de grote variatie aan verschillende soorten drinken die te verkrijgbaar zijn kan het al snel een flinke zoektocht zijn om het juiste drinken te kiezen voor je gezondheid. Het beste kan je het vochtgehalte van jouw lichaam aanvullen met drinken zoals water, thee en drinken zonder slechte toevoegingen. Suikerhoudende frisdranken kan je het beste mijden.
Allergisch voor melk? Dan kan een melkvervanger de uitkomst bieden
Hoewel koemelk een populaire keuze is voor veel mensen kan niet iedereen koemelk even goed verdragen. Een allergische reactie op koemelk kan ontstaat door het eten of drinken van producten die koemelkeiwit bevatten. Naast de koemelkeiwit allergie kan je ook lactose-intolerantie hebben. Hierbij ben je overgevoelig voor de melksuikers. Een melkvervanger zou dan de perfecte oplossing kunnen zijn. Als je vanuit persoonlijke redenen liever geen koemelk wilt dan is een melkvervanger ideaal!
Bekende melkvervangers zijn kokosmelk, amandelmelk, havermelk en rijstmelk.
Kokosmelk
Kokosmelk is een lekker en verfrissend alternatief voor koemelk. Kokosmelk wordt gemaakt van het witte vruchtvlees en het kokoswater van bruine volwassen kokosnoten. Het vruchtvlees van de kokosnoot wordt gepureerd, toegevoegd aan het kokoswater en vervolgens gezeefd om een heerlijke witte melk te krijgen. Kokosmelk kan je o.a. toevoegen aan je soepen, curry’s en groentes om een extra rijke smaak te krijgen.
Amandelmelk
Amandelmelk heeft een fijne nootachtige smaakt en een romige textuur. De amandelmelk wordt gemaakt door amandelen te mengen met water en dit mengsel vervolgens te blenden en daarna uit te persen. Het is populaire keuze onder de veganisten en mensen die allergisch zijn voor zuivel. Voeg een scheutje amandelmelk toe aan je koffie of kom met ontbijtgranen voor een heerlijke smaak!
Zelf amandelmelk of notenmelk maken?
Wist je dat je ook zelf gemakkelijk amandelmelk en notenmelk kan maken? Met de speciale Chufamix notenmelk maker kan je zelf de lekkerste melken maken. Wil je bijvoorbeeld extra kruiden of zaden toevoegen aan je notenmelk dan kan je dat gemakkelijk zelf doen. Om de notenmix kleiner te maken heb je een goede staafmixer nodig.
Havermelk
Havermelk staat ook wel bekend onder de namen haverdrink en haverdrank. Havermelk wordt gemaakt door havervlokken te combineren met water en dit mengsel vervolgens te pureren en zeven. De vloeistof die na het zeven overblijft wordt havermelk genoemd. Vaak wordt havermelk gekozen als alternatief voor koemelk door mensen die lactose-intolerant zijn of een glutenallergie hebben. Je kan havermelk warm of koud drinken bijvoorbeeld in de koffie maar je kan de havermelk ook gebruiken voor in je gerechten zoals in je sauzen of gebak.
Je lekkere drinken meenemen voor onderweg?
Wil je graag jouw eigen lekkere drinken meenemen naar het werk, school of een dagje uit? Dan zijn de RVS drinkflessen perfect! Er zijn flessen te verkrijgen in de maten: 355ml, 450ml - 473ml, 500ml - 592ml en zelfs in 800ml.
Kokoswater
Een echte natuurlijke sportdrank. Kokoswater komt van jonge nog onrijpe groene kokosnoten en is een natuurlijke, verfrissende en lekkere drank. Kokoswater is niet hetzelfde als kokosmelk daar kokoswater voor het grootste deel (95%) uit water bestaat en kokosmelk voor ongeveer de helft daarvan. Het heeft een lichte zoete en nootachtige smaak maar is daarbij redelijk neutraal van smaak. Daarnaast bevat kokoswater geen vet.
Limonadesiroop
Wil je jouw glas water een smaakje meegeven met iets anders dan stukjes fruit? Dan is limonadesiroop een heerlijke toevoeging! De siropen in ons assortiment zijn vrij van toegevoegde suikers, aspartaam, sucralose, sacharine, cyclamaat en acesulfaam-k. Zo kan je lekker genieten van heerlijk drinken.
Appel cider azijn
Appel cider azijn, appelcider of appelazijn is een goudgele drank die ontstaat door gist en bacteriën toe te voegen aan geperste appels. Hierdoor start het fermentatieproces waarbij de suikers omgezet worden in alcohol. De alcohol wordt vervolgens door de bacteriën omgezet in appelazijn. Je kan appel cider azijn op verschillende manieren gebruiken. Voeg bijvoorbeeld een klein beetje appelazijn toe als dressing aan je salade of voeg 1 á 2 eetlepels toe aan een glas water.
Waarom kiezen voor gezonder drinken bij Puur Mieke?
Met Puur Mieke wil ik iedereen op een eerlijke en betrouwbare manier adviseren in het gebruik van pure producten. Alle producten in de webshop zijn persoonlijk door mij nagekeken en zijn: glutenvrij, lactosevrij, sojavrij, gistvrij, GMO-vrij, BPA-vrij. Ook zijn alle producten vrij van geraffineerde suiker, vrij van slechte e-nummers, waar mogelijk biologisch en vrij van weekmakers.