Wat zijn ontbijtgranen?
Ontbijtgranen zijn een traditioneel ontbijt dat gemaakt wordt van verschillende granen en veelal voorzien van extra vitamines en mineralen. De meest gegeten manier van ontbijtgranen is met (plantaardige)yoghurt. Maar je kan het ook eten zonder toevoeging, al kan dat soms een beetje droog zijn.
De keuze aan ontbijtgranen is enorm, zo zijn er gezonde ontbijtgranen, muesli’s, havermout, cornflakes, granola en nog veel meer. Het leuke daarvan is dat je ze heerlijk kan combineren met vers fruit of specerijen zoals kaneel. Zo kan je altijd gevarieerd ontbijten.
Welke soorten ontbijtgranen zijn er?
Er zijn flink wat soorten ontbijtgranen te verkrijgen. De meest bekende zijn granola, muesli, cornflakes, boekweit, teff en havermout. De een is voedzamer dan de ander. Sommige ontbijtgranen bestaan alleen uit granen en bij sommige andere soorten zijn noten, zaden, gedroogd fruit of een combinatie van die drie toegevoegd.
Muesli als ontbijtgranen
Muesli is een van de meest gegeten ontbijtgranen. De basis van muesli bestaat uit havervlokken waar vervolgens verschillende ingrediënten aan toegevoegd zijn zoals granen, noten en zaden en gedroogd fruit. Zelf kan je nog (plantaardige) melk, yoghurt of toevoegen. Het heeft een losse structuur.
Wat is het verschil tussen Muesli en Cruesli?
Cruesli en Muesli lijken vrij veel op elkaar. Geen wonder ook dat ze vaak door elkaar gehaald worden. Je kan muesli makkelijk herkennen aan de losse structuur van de ingrediënten daar cruesli bestaat uit grove knapperige granen brokjes. Cruesli staat ook wel bekend onder de naam krokante muesli. Om cruesli te maken wordt muesli gebakken met boter, suiker en/of honing. Hierdoor ontstaan er grote koeken die vervolgens in de bekende kleine brokken gebroken worden. Door de toevoeging van boter en suiker/honing neemt ook de voedingswaarde toe, specifiek het aantal calorieën en het aantal suikers. Muesli is dan ook de gezondere variant van de twee.
Granola als ontbijtgranen
Granola lijkt veel op muesli, het bestaat net als muesli uit granen gecombineerd met noten, zaden en gedroogde stukjes fruit. Om de ontbijtgranen nog iets knapperiger te maken wordt granola geroosterd waardoor je die krokante bite krijgt. Daarnaast wordt het vaak gezoet met een natuurlijk zoetmiddel als honing.
Havermout / havermoutpap
Havermout zijn geplette havergrutten. Havermout bevat veel vezels wat zorgt voor een langere verzadiging. Havermout met verse appel en een beetje kaneel zorgt voor een goede, en ook lekkere, start van de dag. Uiteraard kan je er ook andere soorten fruit aan toevoegen.
Boekweit als ontbijtgranen
Boekweit is afkomstig van de boekweitplant. Deze plant draagt kleine driehoekige vruchtjes die boekweit genoemd worden. Boekweit behoort officieel niet tot de granen maar lijkt wel sterk op graan. Omdat boekweit geen graan is, is het glutenvrij. Als je coeliakie heb dan kan je lekker genieten van boekweit.
Cornflakes als ontbijtgranen
De naam geeft het al een beetje aan, de basis van cornflakes is mais. Vaak betreft het een combinatie van maismeel, havermout en tarwe. Het wordt vervolgens gebakken in olie om het een krokante textuur mee te geven. Het wordt veelal gegeten als ontbijt met warme of koude melk.
Kiezen voor gezondere ontbijtgranen
Met de grote keuze aan verschillende ontbijtgranen is het niet altijd even makkelijk om de gezondere variant te kiezen. Kies in ieder geval altijd voor een variant die vrij is van geraffineerde suikers. We hebben de verschillende gezondere naar minder gezonde varianten voor jullie op een rijtje gezet.
Havermout staat stipt op 1 als gezondere keuze. Deze geplette haverkorrels zijn vezelrijk, bevorderen de stoelgang en bevatten zogenoemde bèta-glucanen. Bèta-glucanen werken cholesterol verlagend, voor dit gunstige effect heb je 3 gram aan bèta-glucanen per dag nodig. Wat ongeveer gelijk staat aan 80 gram havermout.
Muesli, bestaat vaak uit een combinatie van granen, zaden, noten en gedroogd fruit. Ook noten en zaden zijn belangrijk voor het lichaam alsmede fruit. Ga bij muesli altijd voor een variant zonder toegevoegde suikers. Gedroogd fruit bevat namelijk van nature fruitsuikers.
Granola, veelal geroosterde muesli welk ook noten, zaden en fruit kan bevatten. Goedkope granola wordt vaak gezoet met geraffineerde suikers. Als je kiest voor granola voor bij het ontbijt kies dan voor de betere variant met honing. In honing zitten meer natuurlijke voedingsstoffen.
Cornflakes, gebakken maismeel met een krokante textuur. Ook bij cornflakes geldt ga voor een variant zonder (toegevoegde) suikers. Cornflakes bevatten relatief weinig vezels en bevatten weinig vet.
Ontbijtgranen vrij van geraffineerde suikers
De ontbijtgranen die wij in ons assortiment hebben zijn allemaal vrij van geraffineerde suikers en zo natuurlijk mogelijk gehouden. Hoewel je een klein beetje suiker nodig hebt voor energie kan je dit makkelijk aanvullen met het gedroogde fruit uit je ontbijtgranen. Wil je graag gezonder ontbijten kies dan altijd voor ontbijtgranen zonder toegevoegde geraffineerde suikers.
Ontbijtgranen recepten
Ben je opzoek naar inspiratie voor ontbijtgranen recepten? Bekijk dan eens het recept van koolhydraatarme muesli.
Superfoods toevoegen aan je ontbijtgranen
Je kan je ontbijtgranen ook perfect combineren met verschillende superfoods zoals bessen & zuidvruchten, bijenproducten zoals bijenpollen, maar ook zaden en cacao zijn erg lekker om toe te voegen aan je ontbijt. Zo kan je jouw ontbijt een extra boost geven om je dag goed te beginnen.
Waarom kiezen voor ontbijtgranen bij Puur Mieke?
Met Puur Mieke wil ik iedereen op een eerlijke en betrouwbare manier adviseren in het gebruik van pure producten. Alle producten in de webshop zijn persoonlijk door mij nagekeken en zijn: glutenvrij, lactosevrij, sojavrij, gistvrij, GMO-vrij, BPA-vrij. Ook zijn alle producten vrij van geraffineerde suiker, vrij van slechte e-nummers, waar mogelijk biologisch en vrij van weekmakers.