Een goed begin van je dag met biologische havermout
Biologische havermout heeft de laatste jaren flink aan populariteit gewonnen. Erg vreemd is dat niet, want haver is een ontzettend gezonde graansoort. Bovendien is haver zeer veelzijdig te gebruiken en beperkt het zich absoluut niet tot enkel een schaaltje biologische havermout met yoghurt in de ochtend. Toch is havermout een typisch ontbijtproduct, maar waarom is dat eigenlijk?
Je hebt vast al eens eerder gehoord dat de belangrijkste maaltijd van de dag je ontbijt is. Best logisch ook, want gedurende de nacht eet en drink je zo’n acht à tien uur niets. Hierdoor komt je spijsvertering in ruststand en is je maag nagenoeg leeg wanneer je ’s ochtends wakker wordt. Om fit en vol energie aan de nieuwe dag te beginnen heeft je lichaam dus nieuwe voedingsstoffen nodig. Biologische havermout of havervlokken bevatten precies de voedingsstoffen die je ’s morgens nodig hebt om je spijsvertering weer op gang te brengen en je reserves aan te vullen.
Belangrijke voedingsstoffen in bio havermout
Allereerst is het goed te weten dat haver een volkoren graansoort is. Dus ongeacht of je nu voor havervlokken, havermout of havermeel kiest, je krijgt de haverkorrel in zijn geheel binnen. Het gezonde hieraan is dat een haverkorrel erg vezelrijk is. En laten nu net die vezels een enorm belangrijke rol spelen bij je spijsvertering en een gezonde darmwerking. Eenmaal aangekomen in je maag zwellen deze vezels bovendien op, met als gevolg dat je er een langduriger vol gevoel aan overhoudt.
Havermout bevat daarnaast aardig wat eiwitten. Eiwitten hebben verschillende belangrijke functies, waaronder de groei en instandhouding van spiermassa en ze spelen een rol bij de aanmaak en het behoudt van sterke botten. Een extra voordeel van een eiwitrijk ontbijt is dat het verzadigde gevoel ervan langer aanhoudt dan wanneer je dezelfde hoeveelheid tijdens de lunch zou nuttigen.
Het verschil tussen bio havermout en gewone havermout
Tegenwoordig is er van nagenoeg elk voedingsmiddel wel een biologische variant verkrijgbaar, zo ook van havermout. Om te begrijpen wat het verschil tussen biologische havermout en niet-biologische havermout is hoef je eigenlijk alleen maar te weten wat het predicaat biologisch inhoudt.
Er zijn op internationaal niveau een aantal kernwaarden vastgelegd wanneer het gaat over biologisch voedsel. Hieraan ten grondslag ligt dat het product op een zo duurzaam mogelijke manier geproduceerd dient te worden. Dit wil zeggen dat;
- het milieu gespaard wordt.
- natuurlijke hulpbronnen in stand worden gehouden.
- de biodiversiteit wordt bevorderd.
- ecosystemen en natuurlijke kringlopen bewaard blijven.
- de landbouwgrond leefbaar wordt gehouden.
- het welzijn van zowel mens als dier gerespecteerd wordt.
- de ingrediënten te allen tijde van 100% natuurlijke afkomst dienen te zijn.
Wil je 100% biologische havervlokken kopen welke volledig vrij zijn van additieven? Neem dan eens een kijkje in onze webshop. Daar vind je naast biologische havervlokken en biologische havermout namelijk ook glutenvrije havermout en havermeel zonder gluten.