Het verschil tussen havermout en havervlokken
Naast havermout zijn er ook havervlokken in de glutenvrije variant te koop. Het verschil tussenbeide zit hem in hun verschijningsvorm en de mogelijkheid waarop je de haver kunt verwerken. Om de mooie, platte havervlokken te verkrijgen worden de haverkorrels gepeld, gewassen, gestoomd en tot slot platgewalst. Havermout ondergaat nog een extra bewerking, want na het walsen worden de havervlokken voor een tweede maal gestoomd, om ze vervolgens in kleine stukjes te knippen. Dit resulteert in een wat fijnere textuur, een kortere bereidingstijd en het zorgt er tevens voor dat de havermout eenvoudiger kan worden geweekt.
In de webshop van Puur Mieke vind je overigens nog een andere glutenvrije havervariant terug, namelijk het glutenvrije havermeel. Je weet nu dat havervlokken platgewalste, hele haverkorrels zijn en havermout in stukjes geknipte havervlokken. Het zal je dan ook niet verbazen dat havermoutmeel wordt verkregen door de haverkorrels helemaal fijn te malen tot een zeer fijn poeder ontstaat.
Biologische havermout is een lekkere broodvervanger om de dag mee te starten.
Natuurlijke havermout is glutenvrij, maar pas op!
Haver is van nature een glutenvrij product. Met deze wetenschap in het achterhoofd zijn veel mensen geneigd aan te nemen dat de zak havermout die ze in de winkel kopen per definitie glutenvrij is. Niets is echter minder waar, en dat is te danken aan een fenomeen dat we kruisbesmetting noemen. Overigens niet te verwarren met een kruisreactie, want dat is weer wat anders.
Bij de term kruisbesmetting denk je in eerste instantie wellicht aan (ziekmakende) bacteriën, welke van het ene op het andere product terechtkomen en dit product zodoende besmetten. Dit is zeer zeker een vorm van kruisbesmetting, echter is dit bij havermout en gluten niet waar we op doelen. Kruisbesmetting van haver door gluten ontstaat in dit geval door andere gewassen die wel gluten bevatten. De meeste haverproducenten verbouwen vanuit economisch oogpunt namelijk niet alleen haver, maar spreiden hun kansen door diverse soorten graangewassen te verbouwen. Je kunt hierbij denken aan rogge, spelt, gerst en tarwe. Kortom, de graansoorten die juist wel gluten bevatten.
Natuurlijk is alleen het telen van deze verschillende gewassen niet het probleem op zich, maar het zit hem in de processen die hierna plaatsvinden. Want zowel het oogsten, verwerken, bereiden en het verpakken van de verschillende gewassen wordt in dergelijke bedrijven uitgevoerd met dezelfde machines en in dezelfde omgeving. En vanaf het moment dat havermout is blootgesteld aan gluten van andere gewassen is het eenvoudigweg geen glutenvrije havermout meer. Om havermout 100% glutenvrij te houden moeten er binnen de productieketen zeer strenge maatregelen worden gehandhaafd. Alle handelingen binnen zo’n glutenvrije haverketen zijn er dus op gericht om te voorkomen dat er ook maar de kleinste kruisbesmetting kan plaatsvinden.
Wil je zeker weten dat je glutenvrije havermout koopt?
Jammer genoeg is de meeste haver die je in Nederland kunt kopen in meer of mindere mate in contact gekomen met graansoorten die wel gluten bevatten. Dit heeft als gevolg dat de gemiddelde zak met havermout ongeschikt is voor mensen die zich aan een glutenvrij dieet moeten of willen houden. Wil je er volledig zeker van zijn dat je glutenvrije havermout koopt? Kijk dan altijd even of het gecertificeerde glutenvrij label op de verpakking staat afgebeeld. De afbeelding van een doorgestreepte aar is het logo dat uitgegeven wordt door de Coeliakie Vereniging. Dit logo mag alleen gebruikt worden na een officiële certificering, waarbij zeer strenge eisen aan de glutenvrije haverketen worden gesteld.