Hoe voedzaam zijn volkoren rijstwafels die glutenvrij zijn eigenlijk?
Allereerst bevatten glutenvrije rijstwafels van volkoren rijst ondanks hun lichte gewicht en ten aanzien van het aantal calorieën relatief veel vezels. Wanneer je volkoren rijstwafels belegd met glutenvrij beleg zoals een groentespread of een heerlijke notenpasta heb je daarmee een goed alternatief voor een belegde boterham. We praten natuurlijk niet voor niets steeds heel specifiek over volkoren rijstwafels en dus niet over rijstwafels gemaakt van witte rijst. Witte rijst is immers de bewerkte variant van volkorenrijst (zilvervliesrijst) en is niets meer dan de rijstkorrel waarvan het buitenste vliesje is verwijderd. En laat dit buitenste vliesje nou net de grootste hoeveelheden vitamines, mineralen en voedingsvezels bevatten.
In rijstwafels gemaakt van witte rijst blijft er van de oorspronkelijk aanwezige micronutriënten dus niet zo gek veel meer over, gezien enkel de kern van de rijstkorrel wordt gebruikt. Er is in dat geval dus eigenlijk een uitgeklede variant van rijst gebruikt die weinig tot geen vitamines, mineralen en vezels meer bevat, maar welke juist wel een hoge hoeveelheid van de niet-essentiële brandstof glucose levert. Het resultaat is een caloriearme rijstwafel die geen verzadigd gevoel geeft, weinig tot geen essentiële bouwstoffen bevat en juist hoge waardes van een niet-essentiële brandstof. Tot overmaat van ramp heb je deze essentiële bouwstoffen (die er dus nagenoeg niet inzitten) juist hard nodig om de overmatige glucose uit je bloedbaan op te nemen, zodat deze als brandstof in je cellen kan worden opgenomen en benut. Een snelle en forse stijging van je bloedsuikerspiegel na het eten van een rijstwafel op basis van witte rijst is dus onvermijdelijk en kun je beter voorkomen. Kies daarom liever voor een volkoren rijstwafel die glutenvrij is.
Volkoren rijstwafels als glutenvrij tussendoortje
Je kunt natuurlijk ook genieten van volkoren rijstwafels die glutenvrij zijn op ieder ander moment van de dag dan je ontbijt of lunch. Gezond en glutenvrij belegd is het de perfecte snack voor de lekkere trek of ter vervanging van een minder gezond tussendoortje zoals een koek of stuk chocolade. Een groot voordeel van rijstwafels is dat ze van zichzelf geen overheersende smaak hebben, waardoor ze erg veelzijdig zijn. Heb je dus zin in iets hartigs? Beleg de glutenvrije volkoren rijstwafel dan bijvoorbeeld met een gekookt eitje, een dun plakje zalm of kipfilet. Ben je juist een echte zoetekauw? Kies dan een heerlijke pure chocopasta, hazelnootpasta of jam zonder toegevoegde suikers. Op die manier heb je een overheerlijke volkoren rijstwafel die glutenvrij, voedzaam, vullend en laag in calorieën is.
Zijn alle rijstwafels glutenvrij?
De rijstwafels in het assortiment van Puur Mieke zijn gemaakt van volkoren rijst en zijn gegarandeerd glutenvrij, echter geldt dat niet per definitie voor alle rijstwafels die je in de supermarkt kunt kopen. Naturel rijstwafels bestaan voor het grootste gedeelte uit gepofte rijst waar wat zout aan is toegevoegd. Zoals je wellicht al weet bevat rijst van nature niet de gluten die je ziek maken wanneer je coeliakie of een glutenintolerantie hebt, echter kunnen rijstwafels toch gluten bevatten doordat ze als gevolg van kruisbesmetting zijn blootgesteld aan gluten. Het is bovendien verstandig om altijd even te controleren of de rijstwafels die je koopt al dan niet bestaan uit een rijstmengsel. Rijstmengsels bevatten vaak andere graansoorten welke wel degelijk gluten kunnen bevatten. Wanneer je er helemaal zeker van wil zijn dat de rijstwafels die je koopt volledig vrij zijn van gluten, kies je natuurlijk rijstwafels van Puur Mieke met het gecertificeerde glutenvrij label.
Niet gevonden wat je zocht? Bekijk al onze crackers en wafels.