Glutenvrije wafels voor een luchtige lunch
Glutenvrije wafels zijn een heerlijke, knapperige en luchtige vervanger voor brood of tussendoortjes. Er zijn dan ook allerlei soorten en maten glutenvrije wafels verkrijgbaar, welke zich onderscheiden door hun vorm, grootte, smaak, ingrediënten en daarmee ook hun voedingswaarde. Afgaande op het basisingrediënt van de verschillende glutenvrije wafels zijn deze in te delen in een drietal verschillende soorten. Jouw keuze kun je vervolgens baseren op het soort voedingsstoffen dat je wilt consumeren, een mogelijk dieet waar je jezelf aan moet of wil houden en natuurlijk je voorkeuren qua smaak. Zo kies je heel eenvoudig welke glutenvrije wafel het beste bij jouw smaak en leefstijl past.
Glutenvrije wafels op basis van peulvruchten
Ben je op zoek naar glutenvrije wafels die extra veel proteïne bevatten? Dan zijn wafels op basis van peulvruchten precies wat jij zoekt. Peulvruchten staan erom bekend dat ze enorm veel eiwitten bevatten, soms zelfs nog meer dan bepaalde dierlijke producten. Wanneer je naar de Schijf van Vijf kijkt zie je dan ook niet voor niets dat peulvruchten in dezelfde categorie zijn ingedeeld waar ook zuivel, noten, vis, vlees en ei staan.
Glutenvrije wafels met peulvruchten zoals kikkererwten of linzen als hoofdingrediënt zijn bovendien een zeer waardevolle bron van de welbekende essentiële aminozuren. Deze essentiële aminozuren waaruit de eiwitten bestaan kunnen niet geproduceerd worden door je lichaam, maar moet je dus echt uit voeding zien te halen. Het beste is overigens wel belangrijk om peulvruchten te combineren of af te wisselen met glutenvrije granen zoals bijvoorbeeld gierst. Peulvruchten bevatten namelijk niet alle soorten essentiële aminozuren, maar door variatie aan te brengen in je dieet kun je er voor zorgen dat je toch alle aminozuren die je nodig hebt binnenkrijgt.
Glutenvrije wafels op basis van zaden, noten en pitten
Zaden en pitten kun je met recht echte gezondheidsbommetjes noemen. En je zou het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar ze zijn zelfs nog gezonder dan noten. Wanneer je erover nadenkt is het eigenlijk ook niet zo gek dat zaden, noten en pitten zo gezond zijn. Ze bevatten immers alle bouwstoffen die benodigd zijn om er een complete plant uit te laten ontspruiten. Meestal worden zaden en noten in één adem genoemd en zelfs over één kam geschoren. Maar ondanks dat de drie veel overeenkomsten hebben met elkaar aangaande hun voedingswaarde, bevatten zaden en pitten toch echt een stuk meer vezels, eiwitten en omega-3 vetzuren dan de gemiddelde noot. Bovendien bevatten noten flink meer calorieën dan pitten en zaden, dus mocht je willen afvallen dan kun je het beste kiezen voor glutenvrije wafels op basis van zaden en pitten.
Wafels op basis van glutenvrije graansoorten
Wanneer je toch liever glutenvrije wafels eet met een graansoort als hoofdingrediënt, neem dan in ieder geval producten op basis van volkorenmeel. Om volkoren meel te maken van glutenvrije graansoorten zoals zwarte rijst, zilvervliesrijst of haver wordt namelijk de gehele graankorrel in zijn natuurlijke verhouding gebruikt. Volkorenmeel bevat dus de vermaalde meelkern, de kiem en de zemel, waarbij de kiem en zemel de meeste voedingsstoffen bevatten. Je begrijpt nu vast en zeker waarom we je hier de glutenvrije wafels en glutenvrije crackers op basis van volkoren graan van Puur Mieke adviseren. Ze zijn superlekker, mega voedzaam en natuurlijk glutenvrij.