Eet bewust glutenvrij met crackers die voedzaam voor je zijn
Als ontbijt, bij de lunch of gewoon als gezond tussendoortje, een goed belegde glutenvrije cracker is verrukkelijk en bovenal gezond. Althans, het ligt er natuurlijk maar net aan wat voor soort glutenvrij crackers je neemt, want het is helaas niet zo dat alle soorten per definitie gezond voor je zijn. We willen je daarom uitdagen jezelf eens te verdiepen in de materie en met een kritisch oog te gaan kijken naar de verschillende ingrediënten van glutenvrije crackers. Ook wanneer je al een poosje een bepaald soort glutenvrij crackers eet, is het niet onverstandig om ook deze eens onder de loep te nemen. Door dit te doen kom je er snel genoeg achter welke soorten crackers wel in jouw glutenvrij dieet passen en welke mogelijk juist niet.
Glutenvrije crackers met een hoge voedingswaarde
Glutenvrije crackers zijn tegenwoordig ruimschoots vertegenwoordigt in de schappen van menig supermarkt. Veel van deze crackers zijn echter op basis van maïs en hebben een vrij lage voedingswaarde. Een gevolg hiervan dat direct merkbaar is, is dat je na het eten van enkele crackers nog steeds geen verzadigd gevoel ervaart. Daarnaast bevatten crackers op basis van maïs relatief weinig vezels en staan ze vrij hoog in de glycemische index (GI). Het gevolg? Een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel, met daaropvolgend een flinke dip.
Voor een voller gevoel dat langer aanhoudt, een hogere voedingswaarde, meer vezels en een lage glycemische index kun je daarom het beste glutenvrije crackers nemen die rijk zijn aan zaden, pitten en noten. Neem bijvoorbeeld glutenvrij crackers op basis van lijnzaad, hennepzaad, quinoa, boekweit, chiazaad, karweizaad, pompoenpitten, zonnebloempitten, walnoten, amandelen of een combinatie hiervan. Deze zaden, pitten en noten bevatten niet alleen meer vezels, maar zijn bovendien rijk aan onverzadigde vetzuren, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Glutenvrije crackers die een goede darmwerking bevorderen
Kunnen jouw darmen wel een steuntje in de rug gebruiken? In dat geval zijn glutenvrije crackers op basis van tijgernoten (chufa), konjac, tapioca of peulvruchten zoals linzen en kikkererwten een echte aanrader. Deze ingrediënten hebben met elkaar gemeen dat ze prebiotische vezels bevatten, waarvan je lichaam zelf niet in staat is ze af te breken of op te nemen. Hiervoor nemen je darmen bepaalde bacteriën in de arm die deze taak op zich nemen in de vorm van fermentatie. Deze prebiotische vezels zijn in feite de voedingsbron voor deze bacteriën, welke door hen worden omgezet in korte-keten vetzuren. Korte-keten vetzuren zijn op hun beurt weer onmisbaar voor de gezondheid van je darmwand.
Koolhydraatarme crackers die glutenvrij zijn
Ben je op zoek naar koolhydraatarme crackers die glutenvrij zijn, dan zijn crackers op basis van lijnzaad, sesamzaad of zonnebloempitten een goede keuze. Naast een laag gehalte aan koolhydraten zijn deze crackers bovendien rijk aan eiwitten, waardoor ze erg geschikt zijn voor een verantwoord en toch voedzaam ontbijt wanneer je wat kilootjes kwijt wilt.
Uit de praktijk blijkt overigens dat veel mensen met PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) zichzelf een stuk beter gaan voelen wanneer zij de hoeveelheid koolhydraten in hun voeding flink verlagen. We adviseren je overigens wel om bij het eten van lijnzaadcrackers wat extra water of thee te drinken. Gekneusd lijnzaad absorbeert namelijk redelijk veel vocht, waarna zich een gelachtige substantie vormt. Wanneer je te weinig vocht inneemt zal deze gel automatisch dikker worden en kan het juist een verstopping van je darmen in de hand werken.
Naast glutenvrije crackers kun je bij ons ook terecht voor glutenvrije wafels en crackertjes om te snacken