Het ware potentieel van biologische zaden en pitten
Jammer genoeg heeft het eten van biologische zaden en pitten een ietwat stoffig imago. Geheel onterecht als je het ons vraagt, want biologische zaden en pitten voegen naast extra smaak en textuur enorm veel voedingswaarde toe aan je dagelijkse voeding. Om dit te begrijpen hoef je enkel te bedenken dat een zaadje een buitengewoon potentieel in zich heeft. Het bevat immers alle voedingsstoffen die het nodig heeft om uit te kunnen groeien tot een complete plant. Wanneer je vanuit dat perspectief naar zaadjes kijkt, zie je de ware nutriëntenbommetjes die het werkelijk zijn.
Biologisch zaad dat niet mag ontbreken in je dieet
Chiazaad
Chiazaden zijn de kleine eetbare zaadjes afkomstig van de Salvia hispanica. Deze zaadjes kun je met recht superzaadjes noemen, want ze zitten werkelijk bomvol belangrijke nutriënten. Bovendien bezit chiazaad een unieke eigenschap. Ze kunnen namelijk tot tien keer hun eigen gewicht aan water absorberen. Dit is te danken aan de grote hoeveelheid oplosbare vezels die zich in het zaadje begeven. Om een beeld te schetsen hoeveel vezels dit dan zijn; één eetlepel chiazaad bevat meer vezels dan een hele snee volkorenbrood. Bovendien is chiazaad erg eenvoudig te verwerken in je dieet, bijvoorbeeld als natuurlijk vul- of verdikkingsmiddel van smoothies, shakes, soepen en dressings.
Hennepzaad
Hennepzaad is afkomstig van de Cannabis sativa. En om mogelijke twijfels maar meteen uit de wereld te helpen; hennepzaad bevat geen psychoactieve stoffen en je wordt er dus ook niet stoned of high van. De biologische zaden van de hennepplant hebben wel een andere bijzondere eigenschap. Ze bevatten namelijk de negen essentiële aminozuren waarvan je lichaam niet in staat is deze zelf aan te maken. Dit zijn de aminozuren fenylalanine, histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, threonine, tryptofaan en valine. Als klap op de vuurpijl bezitten deze aminozuren ook nog eens dezelfde molecuulstructuur als de aminozuren in ons bloed, wat een hoge opneembaarheid in de hand werkt.
De milde smaak van deze bijzondere biologische zaden is nootachtig en de textuur knapperig. Je kunt ze dan ook prima toevoegen aan salades of muesli voor wat extra bite, maar als smaakmaker in je zelfgemaakte pesto doen ze het ook erg goed.
Sesamzaad
De biologische zaden van de Sesamum indicum kennen we als sesamzaad, waarvan een witte en een zwarte variant bestaat. Zowel de zwarte als witte sesamzaden zijn een rijke bron aan magnesium, calcium, koper, eiwitten en vezels. Ook zit er methionine in sesamzaad, een essentieel aminozuur dat maar in weinig andere zaden wordt teruggevonden. Des te meer reden dus om sesamzaad toe te voegen aan je dieet.
De smaak van sesamzaadjes is een uitgesproken nootachtige smaak, wat van dit biologisch zaad een erg goede vervanger maakt voor noten. Zeker wanneer je een notenallergie hebt geeft sesamzaad net wat meer smaakbeleving aan bepaalde gerechten waarin je normaal gesproken noten zou verwerken. Wanneer je de sesamzaadjes roostert komt het nootaroma zelfs nog beter tot uiting.
Biologische pitten komen beschikbaar op exact het juiste moment
Pompoenpitten
We overdrijven niet als we zeggen dat pompoenpitten echt mega gezond zijn. Dit hebben de pitten niet alleen te danken aan de grote hoeveelheden vitamine E, magnesium, fosfor, ijzer en koper die ze bevatten, maar de antivirale, antibacteriële en antischimmelwerking doen nog eens een extra duit in het zakje.
De natuur zit nu eenmaal vernuftig in elkaar, want het zorgt er namelijk altijd voor dat de voedingsstoffen die we als mens hard nodig hebben, op precies het juiste moment beschikbaar worden gesteld. Pompoenpitten zijn hier dan ook een prachtig voorbeeld van, gezien de meeste pompoenen worden geoogst in de maand september. En laat september nu net de maand zijn waarin het herfstseizoen begint en we doorgaans erg vatbaar zijn voor virussen en bacteriële infecties.
Zonnebloempitten
De voedingswaarde van zonnebloempitten wordt vaak enorm onderschat, echter zijn deze biologische pitten een zeer rijke bron aan onder andere vitamine E. Vitamine E staat bekend om zijn anti-oxidatieve werking en helpt cellen beschermen tegen schade onstaan door UV-straling. Wanneer je nu terugdenkt aan het voorgaande stukje dat ging over pompoenpitten, valt je dan iets op? Inderdaad, ook zonnebloempitten worden precies op het juiste moment beschikbaar gesteld door de natuur.
Hopelijk hebben we het imago van zaden en pitten middels deze informatie enigszins wat op weten te krikken. Ben jij inmiddels overtuigd geraakt van de vele gezondheidsvoordelen en wil je maar al te graag wat zakjes biologische zaden kopen om uit te proberen? Kijk dan zeker eens in de webshop van Puur Mieke, want daar kun je alle biologische zaden bestellen die in dit artikel voorbij zijn gekomen.
Bekijk hier ook alle soorten biologische noten