Vitamine D, ook bekend als de zon vitamine, speelt een essentiële rol in het goed functioneren van je lichaam. Vooral in de donkere herfst- en wintermaanden (september tot en met maart) is er te weinig zonlicht om voldoende lichaamseigen vitamine D aan te maken. Supplementen kunnen je in die periode helpen om je vitamine D niveau op peil te houden, wat bijdraagt aan een sterke weerstand tijdens de koudere maanden. Vitamine D supplementen zijn verkrijgbaar in tablet-, capsule- en druppelvorm voor een gemakkelijke inname.
Bij Puur Mieke bieden we uitsluitend hoogwaardige en gestandaardiseerde vitamine D supplementen aan, zodat je elke dag consistent de juiste dosis binnenkrijgt. Ben je benieuwd welke vitamine D het beste bij jou past? Lees dan zeker verder om alles te weten te komen over de voordelen, doseringen en verschillende soorten vitamine D supplementen.
Het verschil tussen vitamine D2 en vitamine D3
Vitamine D komt voor in twee belangrijke vormen: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Het belangrijkste verschil tussen deze twee vormen ligt in hun oorsprong en biologische effectiviteit. Van deze twee wordt vitamine D3 als de meest effectieve vorm beschouwd, omdat het gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen en omgezet. Wanneer je huid wordt blootgesteld aan zonlicht en je lichaam zelf vitamine D aanmaakt, dan gebeurt dit ook in de vorm van vitamine D3.
Vitamine D2
Vitamine D2 komt van nature voornamelijk voor in plantaardige voeding, zoals bepaalde soorten paddenstoelen die zijn blootgesteld aan ultraviolet licht. In vergelijking met vitamine D3 is het minder effectief in het verhogen van de vitamine D-spiegel van het bloed, omdat het minder goed wordt opgenomen en sneller wordt afgebroken door je lichaam.
Vitamine D3
Natuurlijke vitamine D3 komt alleen voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren, kaas en zuivelproducten. Deze voedingsmiddelen bevatten over het algemeen echter weinig vitamine D. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten zoals makreel, paling en zalm, die relatief meer vitamine D bevatten.
Vitamine D3 wordt beschouwd als de meer bioactieve vorm van vitamine D, omdat het efficiënter door het lichaam wordt gebruikt. Vitamine D3 wordt gemakkelijker omgezet in de actieve vorm die nodig is voor het reguleren van calcium en fosfor in het lichaam, wat essentieel is voor sterke botten en een gezond immuunsysteem.
Welke vitamine D is het beste?
Hoewel beide vormen hun voordelen hebben, wordt vitamine D3 over het algemeen beschouwd als superieur vanwege de effectievere biologische activiteit en betere opname. Het wordt vaak aanbevolen als de voorkeursvorm voor supplementen om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt, vooral tijdens periodes met weinig zonlicht. Uit diverse studies blijkt dat vitamine D2 ongeveer 30 tot 50 procent minder effectief is dan vitamine D3 bij het handhaven van een optimale bloedconcentratie tussen 50-80 ng/ml. De studies tonen aan dat vitamine D3 de totale bloedserum vitamine D-waarde aanzienlijk effectiever verhoogt dan het plantaardige vitamine D2, ongeacht of het als eenmalige hoge dosis, lagere dosis, of met dagelijkse of wekelijkse frequentie wordt toegediend. Hoewel vitamine D2 en D3 dus een vergelijkbaar effect hebben op hun respectievelijke metabolieten, is het duidelijk dat vitamine D3 superieur is in het bevorderen en handhaven van optimale vitamine D-niveaus in het bloed.
Puur Mieke begrijpt het belang van kwalitatieve vitamine D supplementen en biedt daarom een breed assortiment aan vitamine D3 producten aan. Onze supplementen voldoen aan hoge kwaliteitsnormen, zodat je met vertrouwen kunt kiezen voor een product dat bijdraagt aan een gezonde leefstijl, voor een optimale gezondheid het hele jaar door.
Vitamine D dosering: Hoeveel heb je nodig?
De hoeveelheid lichaamseigen vitamine D die je aanmaakt, hangt onder andere af van je huidskleur, de tijd die je in totaal buiten doorbrengt en het tijdstip van de dag. Iemand met een lichte huid kan bijvoorbeeld al binnen 30 minuten voldoende vitamine D aanmaken bij een hoogstaande zon (tussen 11 en 15 uur).
Bij mensen met een donkere huidskleur duurt dit proces echter wat langer. Overigens zul je middenin de zomerzon sneller voldoende vitamine D aanmaken dan in het voor- of najaarszonnetje.
Het is echter niet altijd eenvoudig om voldoende vitamine D via zonlicht aan te maken. In dat geval is het innemen van extra vitamine D verstandig. Voor volwassenen bedraagt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D 10 µg (mcg - microgram). Voor mensen van 70 jaar en ouder ligt de dosis iets hoger. Hen wordt aanbevolen elke dag 20 µg in te nemen.
Voor mensen met een verhoogd risico op vitamine D tekort, zoals mensen met een donkere huid, mensen die weinig buiten komen en mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, kan een iets hogere dosering nodig zijn. Overleg in dat geval altijd met een zorgverlener of zorgprofessional om de juiste dosering te bepalen.
Waarom is vitamine D zo belangrijk?
We schreven eerder dat vitamine D een essentiële vitamine is, maar waarom is vitamine D nu eigenlijk zo belangrijk voor het normaal functioneren van je lichaam?
- Het verhoogt de opname van kalk in je botten, waardoor het essentieel is voor sterke en gezonde botten.
- Het versterkt je immuunsysteem en helpt zodoende infecties te bestrijden.
- Het speelt een belangrijke rol in het behoud van je spierkracht en spierfunctie.
- Het zorgt voor een normale opname van calcium en fosfor.
- Het is van belang voor de opbouw en behoud van sterke tanden.
- Het draagt bij aan het proces van celvernieuwing
- Het draagt bij aan een normaal calciumgehalte in je bloed.
Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort?
Een tekort aan vitamine D kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
- Vermoeidheid of een tekort aan energie
- Pijn in de botten (osteoartritis)
- Pijn, trillingen of kramp in spieren en gewrichten
- Lusteloosheid, stemmingswisselingen en depressie
- Angstaanvallen
- Bloedend tandvlees
- Hoofdpijn
- Zwakkere botten met een verhoogd risico op botbreuken, met name bij ouderen
Dergelijke klachten kunnen natuurlijk ook een andere oorzaak hebben. Als je vermoedt dat je een vitamine D tekort hebt, is het belangrijk om dit te laten controleren door een arts. Dit zal altijd gebeuren door middel van bloedonderzoek. Een vitamine D tekort wordt vastgesteld bij een concentratie van minder dan 20 nanomol per liter bloed.
Vitamine D overschot?
Een teveel aan vitamine D komt niet snel voor. Het is echter wel belangrijk om je altijd aan de aanbevolen hoeveelheid te houden en deze niet te overschrijden. Als je gedurende een lange periode te veel vitamine D binnenkrijgt, kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Door een overschot aan vitamine D kan kalkafzetting rondom organen en weefsels ontstaan en het kan nierstenen veroorzaken.
Er is overigens geen risico op een overschot aan vitamine D door langdurige blootstelling aan zonlicht. Het lichaam regelt dan zelf de juiste aanmaak van vitamine D. Het spreekt echter voor zich dat het wel belangrijk is om op te passen voor huidbeschadiging door zonnebrand.
Hoe krijg ik voldoende Vitamine D binnen?
In de herfst- en wintermaanden is er in Nederland te weinig zonlicht om voldoende vitamine D aan te maken. Om toch genoeg vitamine D binnen te krijgen, kun je vitamine D supplementen innemen.
Supplementen zijn een handige manier om ervoor te zorgen dat je elke dag voldoende vitamine D binnenkrijgt. Kies liefst voor supplementen die vitamine D3 bevatten voor de beste resultaten. Onze selectie bij Puur Mieke omvat verschillende vormen, zoals capsules, tabletten en in druppelvorm.
Je kunt vitamine D uiteraard ook via je voedsel binnenkrijgen. Goede bronnen zijn vette vis, schelp- en schaaldieren, mager rundvlees, visolie, krillolie en paddenstoelen zoals shiitake. In Nederland wordt overigens vaak vitamine D toegevoegd aan plantaardige boter om de inname te verhogen.
De opname van vitamine D3 en K2
Vitamine D3 en K2 worden vaak samen aanbevolen omdat ze elkaars werking versterken. Dit fenomeen wordt ook wel synergie genoemd. Vitamine D3 zorgt hierbij voor een goede opname van calcium en fosfor, terwijl vitamine K2 een belangrijke rol speelt bij de botaanmaak. Samen spelen ze dan ook een belangrijke rol bij het reguleren van de calciumhuishouding in je lichaam.
Wanneer je teveel van één van deze vitamines binnenkrijgt, kan er een onbalans ontstaan. Zo’n onbalans kan leiden tot kalkafzetting in de bloedvaten, wat aderverkalking en botontkalking kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk om voldoende van beide vitamines binnen te krijgen om deze risico's te vermijden en optimale gezondheidseffecten te bereiken.
Kies je voor je gezondheid, dan kies je Puur Mieke!
Bij Puur Mieke staat jouw gezondheid voorop. We begrijpen hoe belangrijk het is om de juiste voedingsstoffen zoals vitamine D binnen te krijgen voor een optimaal welzijn. Onze toewijding aan kwaliteit en transparantie zorgt ervoor dat je met vertrouwen kunt kiezen voor onze vitamine D supplementen. Of je nu je vitamine D-niveaus wilt aanvullen tijdens de donkere maanden of het hele jaar door wilt zorgen voor een gezonde dosis, wij hebben het juiste product voor jou.