Wat zijn adaptogenen precies?
Wanneer je de Engelse taal een beetje machtig bent of Latijn hebt gehad op de middelbare school, valt je het woord ‘adapt’ in het woord adaptogenen wellicht meteen al op. Het Engelse ‘to adapt’ en het Latijnse ‘adaptare’ betekenen in het Nederlands namelijk beiden aanpassen, en dat is dan ook precies waar adaptogenen jou bij kunnen helpen. Maar waaraan helpen adaptogenen je dan aanpassen? Nou, eigenlijk precies aan datgene wat jij nodig hebt. Dit klinkt in eerste instantie misschien wat vaag en voor sommige mensen zelfs ongeloofwaardig, maar een adaptogeen bezit het unieke vermogen om zijn uitwerking aan te passen aan de behoeften van je lichaam en geest.
Het effect van adaptogenen varieert dus van persoon tot persoon en kan zelfs per situatie sterk verschillen. Eén ding staat echter wel vast, en dat is dat de werking van adaptogenen een positieve bijdrage leveren aan je algehele welzijn. Dit doen adaptogenen doordat ze je lichaam in een staat van homeostase brengen en op die manier fysieke en mentale stress van binnenuit helpen verminderen. Kortgezegd brengen adaptogenen dus weer balans tussen lichaam en geest, maar op welke manier dit gebeurt hangt volledig af van hetgeen jij als gebruiker op dat specifieke moment nodig hebt.
Waar zijn adaptogenen allemaal goed voor?
Zoals gezegd werken adaptogenen op zowel fysiek als geestelijk niveau en kunnen zowel een kalmerend als stimulerend effect teweegbrengen. Dat is bovendien zonder dat jij als gebruiker last krijgt van overstimulatie. Dit laatste is een erg voorname eigenschap, want je wilt immers niet helemaal hyperactief en extreem druk in je hoofd worden, terwijl je eigenlijk alleen maar een klein beetje extra energie en focus nodig had. Bij overstimulatie slaat de meter immers volledig uit naar de andere kant en dat is doorgaans het laatste wat je wil.
Stressregulatie
Waar adaptogenen bij helpen is het reguleren van stress en stressreacties van het lichaam die hiermee gepaard gaan. Heb jij in stresssituaties snel last van slapeloze nachten, hyperactiviteit, lichamelijk en geestelijke onder spanning staan, transpireren, een hoge bloeddruk en een opgejaagd gevoel? In dat geval kan een adaptogeen onder andere helpen bij het reguleren van het stresshormoon cortisol, het stressbestendiger maken van je cellen, je immuunsysteem versterken en je slaapritme verbeteren. Ben je echter een persoon die juist volledig lamgeslagen, futloos, vergeetachtig en uitgeput raakt in het geval zich een stressvolle situatie voordoet? Dan kunnen adaptogenen juist zorgen voor extra stimulans in de vorm van een verbetering in je energiehuishouding en uithoudingsvermogen, mentale helderheid, alertheid, een gezond slaapritme en goed functionerende cognitieve functies zoals je geheugen en concentratievermogen.
Waar zitten adaptogenen van nature in?
Er bestaan talloze verschillende adaptogenen, afkomstig van niet-toxische planten, kruiden en paddenstoelen. Hoewel ze allen gemeen hebben dat ze je kunnen helpen bij het reguleren van lichamelijke en geestelijke stress, heeft elke plant, kruid of paddenstoel echter wel zijn eigen specifieke eigenschappen. Iets dat overigens niet onbelangrijk is om te vermelden, is dat adaptogenen niet verslavend werken en je ze dus met een gerust hart op dagelijkse basis kunt gebruiken.
Een aantal voorbeelden van adaptogene planten, kruiden en paddenstoelen zijn onder andere chaga, een paddenstoel welke hoofdzakelijk groeit op de stam van berkenbomen. De cordyceps, welke ook wel de keizerlijke paddenstoel wordt genoemd. Kurkuma, de plant waarvan uit zijn wortelstok het specerij koenjit of geelwortel wordt gewonnen. Maca, het eetbare knolgewas uit het Andesgebergte in Peru. En Ashwagandha, een struik welke in delen van Afrika en Azië groet en beter bekend staat onder de naam Indiase Ginseng.