Koken met pannen zonder anti aanbaklaag is beter voor je gezondheid
Dikke kans dat je meteen allerlei horrorscenario’s van aangebrand eten voor je ziet zodra je bovenstaande titel leest. Wie haalt het immers in zijn of haar hoofd om te gaan koken met pannen zonder antiaanbaklaag, dat wordt toch één groot drama? Bovendien is aangebrand eten consumeren toch juist verre van gezond? Dat klopt helemaal, en eerlijkheidshalve moeten we er dan ook meteen bij vermelden dat de titel van dit bericht enigszins misleidend is. Het gaat namelijk niet zozeer over pannen welke helemaal geen anti aanbaklaag bezitten, maar over koken met pannen zonder ’s werelds bekendste anti aanbaklaag, genaamd Teflon.
Waarom specifiek pannen zonder Teflon?
Teflon is de merknaam voor de wijdverbreid toegepaste kunststofsoort polytetrafluoretheen (PTFE). De toepassingen van Teflon zijn legio, wat hoofdzakelijk te danken is aan een aantal prominente eigenschappen van deze kunststofsoort. Zo is Teflon bestand tegen nagenoeg alle chemicaliën, het heeft een breed temperatuurbereik, het kan goed gesteriliseerd worden en het bezit unieke antikleef eigenschappen. En laat nu juist die laatste eigenschap Teflon zo populair hebben gemaakt als anti aanbaklaag voor pannen, ovenschalen, bakvormen en allerlei ander kookgerei. Je zou Teflon dan ook bijna een wondermiddel noemen, ware het niet dat er aan Teflon een aantal gezondheidsnadelen kleven welke je beter niet kunt onderschatten.
Om Teflon te produceren wordt gebruik gemaakt van poly- en perfluoralkylstoffen, welke beter bekend staan als PFAS. PFAS is een verzamelnaam voor meer dan 6.000 chemische stoffen die in staat zijn specifieke eigenschappen aan kunststoffen te geven. Van diverse PFAS is inmiddels echter bekend dat ze op zijn zachtst gezegd ‘ongewenste eigenschappen’ hebben. Deze ongewenste eigenschappen zijn niet mals en een beknopte opsomming is hier dan ook op zijn plek.
- Ze breken niet of nauwelijks af in het milieu
- Ze zijn toxisch voor mens en milieu
- Ze verspreiden zich snel in het milieu
- Ze hopen zich op in het menselijk lichaam, in dieren en in planten
Maar Teflon zit toch in de pan?
Nu je weet dat de productie van Teflon gepaard gaat met het gebruik van diverse PFAS, vraag je jezelf wellicht af hoe deze schadelijke stoffen dan precies invloed kunnen uitoefenen op onze gezondheid.
Allereerst kunnen er tijdens het verhitten van een lege pan giftige dampen vrijkomen uit de Teflon antiaanbaklaag, want de laag kan namelijk erg slecht tegen zeer hoge temperaturen. Een Teflon-laag beschadigd al wanneer deze heter wordt dan 260 °C, en bij temperaturen vanaf 350 °C valt de Teflon-laag zelfs uit elkaar. Wanneer je eten in de pan verhit zal de temperatuur niet snel boven deze waardes uitkomen, maar onthoudt dus wel dat je een pan met Teflon antiaanbaklaag nooit leeg mag verhitten.
Het tweede probleem van Teflon is dat het een erg zacht materiaal is en daardoor aan slijtage onderhevig. Er wordt natuurlijk niet voor niets afgeraden om met scherpe voorwerpen in de pan te werken, maar ook al volg je dit advies altijd op, kleine krasjes en beschadigingen in de Teflon-laag zijn nooit helemaal te voorkomen. Wanneer je met een beschadigde pan kookt is het onoverkomelijk dat er minuscuul kleine deeltjes PTFE in je eten terechtkomen en je dit vervolgens consumeert. PTFE wordt in je lichaam vervolgens afgebroken tot de grondstof PFOA (perfluoroctaanzuur). Van PFOA is inmiddels bekend dat je lichaam niet in staat is het verder af te breken. Wanneer het eenmaal in je systeem zit blijft het nog jarenlang aanwezig in je bloed en je lever, en wanneer je dagelijks een minuscule hoeveelheid PFOA binnenkrijgt stapelt het zich alsmaar op. In 2012 is PFOA officieel in verband gebracht met onder andere diverse vormen van kanker, dus van deze chemische stof wil je logischerwijs ver verwijderd blijven.
Waar koop je pannen zonder PFAS en PFOA?
Hopelijk ben je inmiddels overtuigd van het belang van koken met pannen zonder Teflon en PFAS, maar nu wil je natuurlijk ook weten wat de alternatieven zijn. Gelukkig zijn er meerdere opties wanneer je wilt gaan koken met pannen zonder PFAS en PFOA. Pannen met een keramische antiaanbaklaag zijn wellicht de bekendste pannen zonder Teflon, maar Puur Mieke zou Puur Mieke niet zijn als we op gebied van duurzaamheid en gezondheid niet nog wat verder zouden gaan.
Graag raden we je dan ook de enige echte groene pannen van TVS Natura Induction aan. Deze prachtige groene pannen worden vervaardigd 100% gerecycled aluminium en zijn voorzien van een antiaanbaklaag welke volledig uit plantenextracten wordt gemaakt. De pannen zijn uiteraard geschikt voor iedere warmtebron en zijn 100% vrij van zware metalen, nikkel, PFAS en PFOA. Groener dan dit wordt het niet! Naast een koekenpan en hapjespan kun je ook kiezen voor een wokpan zonder teflon, grilpan of kookpan.