Vitamine voor ogen
Uit onderzoek blijkt dat van al onze zintuigen de meeste mensen het bangst zijn om hun zicht te verliezen. Het is dan ook van groot belang om goed voor je ogen te zorgen, zodat je de gezondheid van je ogen versterkt. Er zijn diverse factoren die een negatieve invloed kunnen hebben op je zicht. Zo zijn er risicofactoren waarop je weinig tot geen invloed hebt, zoals leeftijd en erfelijkheid, maar er zijn ook risicofactoren waarop je wel degelijk invloed kunt uitoefenen. Denk hierbij aan roken, blootstelling aan uv-stralen, je algehele leefstijl en je dieet.
Welke oog vitamine is onmisbaar?
Kreeg jij als kind ook van je ouders te horen dat het eten van worteltjes goed zou zijn voor je ogen? Dikke kans van wel. En hoewel je ouders waarschijnlijk niet eens precies wisten hoe dit precies zat, zit er wel degelijk een kern van waarheid in. Dit heeft alles te maken met de stof bètacaroteen, de kleurstof die wortels hun oranje kleur geeft. In je lichaam wordt bètacaroteen omgezet in vitamine A. Vitamine A ondersteunt de conditie van het oog en helpt om scherp te blijven zien in het donker. Je netvlies heeft vitamine A namelijk nodig om het licht door te kunnen sturen naar je hersenen.
Een halve wortel per dag is in principe al voldoende om de lichtgevoelige cellen in je ogen te voorzien van voldoende vitamine A. Uiteraard zijn er ook andere groenten en fruitsoorten met hoge concentraties bètacaroteen, zoals onder andere andijvie, spinazie, koolsoorten en oranje of gele vruchten.
Nachtblindheid kan diverse oorzaken hebben, waaronder een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Eén van de belangrijkste voedingsstoffen om scherp te blijven zien in het donker is vitamine A. Vitamine A komt van nature enkel voor in dierlijke producten zoals zuivel, vlees, vis en eierdooiers. Wanneer je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt, kan het innemen van oog supplementen met daarin retinol of bètacaroteen (de voorlopers van vitamine A) helpen om te voorzien in voldoende vitamine A. Houd er overigens wel rekening mee dat teveel vitamine A juist schadelijk kan zijn voor de lichtgevoelige cellen in je ogen. Alles draait dus om het vinden van de juiste balans.
Wat is de beste vitamine voor ogen als het gaat om scherp zicht?
Omega 3 DHA, aanwezig in vette vis zoals makreel en zalm, vormt een waardevolle bondgenoot in de strijd voor een scherp zicht. Het speelt een cruciale rol bij het behoud van een goede ooggezondheid. Ook speelt omega 3 een essentiële rol bij de visuele ontwikkeling van kinderen. Wanneer je niet graag vis eet, dan zijn omega 3 capsules aan te raden als vitamine voor ogen en ter bevordering van scherp zicht en ter ondersteuning van de conditie van het oog.
Zink is een mineraal dat ook zeer goed is voor het gezichtsvermogen. ondersteunt de conditie van het oog, helpt het gezichtsvermogen normaal te houden en speelt een rol in het functioneren van het netvlies.
Multivitamine voor de ogen
Het is belangrijk je te beseffen dat er geen “wonder” vitamine voor de ogen bestaat. Op de vraag “Welke vitamine is goed voor je ogen?” is dan ook geen eenduidig antwoord te geven. Het behoud van een goede ooggezondheid draait immers om een evenwichtige combinatie van vitamines en voedingsstoffen. Kijk in je zoektocht naar pillen voor ogen dus vooral naar multivitaminen die de bouwstoffen bevatten die je via je dieet niet voldoende binnenkrijgt. Dergelijke supplementen zijn ontworpen om eventuele tekorten aan essentiële voedingsstoffen aan te vullen en zo je algehele gezondheid, en dus ook die van je ogen, te ondersteunen.