Hoe probiotica darmflora in balans kan brengen
In je darmen huizen biljoenen lichaamseigen micro-organismen zoals bacteriën, virussen, gisten en schimmels. Samen vormen zij een complex ecosysteem dat we een microbioom noemen, maar wat vaak ten onrechte darmflora wordt genoemd. Deze populaire benaming is echter een onhandige en bovenal foutieve benaming van je lichaamseigen micro-organismen, daar flora naar het plantenrijk verwijst, terwijl bacteriën in geen enkel opzicht planten zijn. De juiste aanduiding van alle micro-organismen in je darmen is dan ook darmmicrobiota.
Deze biljoenen micro-bacteriën zijn van vitaal belang voor het behoud van een goede spijsvertering en het voorkomen van darmproblemen. Wanneer de natuurlijke balans van je darmmicrobiota verstoord raakt, kan dit leiden tot spijverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming en diarree. Om de balans van je darmmicrobiota te herstellen kun je probiotica innemen. Probiotica zijn goede bacteriën of micro-organismen die onder meer in voedingsmiddelen zoals zuivelproducten en supplementen te vinden zijn, en vullen de goede lichaamseigen bacteriën aan en helpen om schadelijke bacteriën in toom te houden. Ze koloniseren als het ware je darmen en bevorderen een gezonde, evenwichtige darmflora.
Met supplementen darmen en darmflora in balans brengen
Het mooie aan je darmmicrobiota is dat je het kunt beïnvloeden door middel van je dieet en het gebruik van pre- en probiotica. Door regelmatig supplementen voor darmen in te nemen kun je bijdragen aan het behoud van een gezonde spijsvertering en een versterkt immuunsysteem. Het is hierin wel belangrijk om te onthouden dat niet alle probiotica hetzelfde zijn, waardoor het kiezen van de juiste probiotica stam of mix van stammen essentieel is voor het bereiken van de gewenste resultaten.
Elk darm supplement is dus weer anders en er zitten vaak verschillende ingrediënten in, welke allemaal gericht zijn op het verbeteren van de algehele darmgezondheid. Zo bevatten prebiotica niet-verteerbare voedingsstoffen welke als voedselbron dienen voor de goede bacteriën in je darmen. Prebiotica stimuleren dus de groei en activiteit van deze goede bacteriën, waardoor ze kunnen gedijen en floreren. Hier komt dus ook de populaire, maar onjuiste naam darmflora vandaan.
Probiotica daarentegen, zijn levende micro-organismen welke, wanneer in voldoende hoeveelheden geconsumeerd, gunstig zijn voor je gezondheid. Probiotica koloniseren je darmen en bevorderen tevens de groei van gunstige bacteriën. Op deze manier helpen probiotica darmen te herstellen, zodat ze op de juiste manier kunnen werken aan je spijsvertering en immuunsysteem.
Welke darm tabletten moet je innemen?
Doorgaans werken pre- en probiotica samen om je darmgezondheid te ondersteunen. Prebiotica vormt immers het voedsel voor de probiotica, zodat probiotische bacteriën goed kunnen groeien en ze hun functies effectief kunnen vervullen. Welke darm pillen je het beste kunt innemen hangt af van je specifieke behoeften en gezondheidssituatie. Wanneer je op zoek bent naar darmflora pillen om je darmgezondheid te ondersteunen, is het dan ook belangrijk om te begrijpen welke aspecten van je darmen je wilt aanpakken.
Wanneer je een disbalans in je darmflora vermoedt of wilt voorkomen, kunnen pillen voor darmen met specifieke probiotische stammen zoals de Lactobacillus en de Bifidobacterium een goede keuze voor je zijn. Deze probiotische stammen worden vaak aanbevolen vanwege het gunstige effect dat ze hebben op de spijsvertering en het immuunsysteem, en kunnen helpen bij het herstellen van de balans van je darmmicrobiota.
Wanneer je op zoek bent naar een algemener darm supplement dat je darmgezondheid vanuit meerdere aspecten ondersteunt, zou je eens kunnen kijken naar een supplement dat een mix van pro- en prebiotica bevat. De symbiotische relatie tussenbeide heeft immers een gunstig effect op je gehele darmmicrobiota. Zoek in dat geval naar supplementen die de prebiotische stoffen zoals inuline, fructo-oligosacchariden (FOS) en galacto-oligosacchariden (GOS) bevatten.
Last van obstipatie? Lees dan onze blog: hoe kan je snel obstipatie verhelpen >