Do you have a question about this product?
Our employee is happy to help you find the right product
Kweek je eigen rode bieten, vol met vitamines en mineralen, met deze biologische zaadjes. Gekookt én ongekookt erg smakelijk. Lees meer.
Our employee is happy to help you find the right product
De biet is een zeer populair knolgewas in Nederland. In een deel van Nederland, vooral in de Randstad en omgeving, wordt de rode biet ook wel kroot (of krootjes) genoemd. Dit is een verbastering van het Franse woord voor wortel, carotte. Rode bieten bevatten veel vitamines en mineralen, waardoor ze ontzettend gezond zijn. Je kunt ze koken en bijvoorbeeld met aardappels en vlees eten, maar je kunt ook ongekookte bieten in een salade of ander gerecht verwerken. Bovendien zijn de bieten er tegenwoordig ook in andere kleuren, zoals wit of geel (oranje).
Rode biet ‘Egyptische platronde’ is een vroeg ras en geschikt voor bewaring. Deze biet heeft een zoete smaak. De bieten kunnen niet verplant worden.
Met een teelt in de kas kan je heel goed in februari en maart bieten zaaien.
Zaaitijd voor buitenteelt is april tot in juli. Afstand tussen de rijen 20 cm, later uitdunnen op 7 à 10 cm, niet verplanten. Uitdunnen is het weghalen van teveel opgekomen zaailingen. Knip deze weg met een schaar, net boven het grondoppervlak.
Voor bewaring is de tweede helft van mei de beste zaaiperiode. De Rode Biet groeit het best op een plek die het jaar ervoor goed is bemest.
Plantafstand: 20x8 cm
Standplaats: zon-halfschaduw
Planthoogte: 20-40 cm
Voor welk ras je ook kiest, bij elk soort bieten zaadje geldt dat je kiest voor een standplaats in de zon/halfschaduw. Bieten vragen om een luchtige, vochtige grond zodat ze goed hun wortels kunnen vormen.
Als je de rode biet eerder dan april buiten zaait, zal de kieming lastiger zijn en is er een risico op kiemschimmels. Als je van plan bent de bieten te bewaren, kun je het beste zaaien in de tweede helft van mei. De afstand die je aanhoudt tussen de rijen van de bieten zaden is 30 cm, later dun je uit op 7 à 10 cm. Trek de bieten in de herfst vóór de vorst op, draai het loof eraf en verplaats ze naar een vorstvrije plek.
Ga je binnenkort beginnen met het verbouwen van wortel- en knolgewassen? We hebben een ruime keuze aan biologische zaden: van biet, knolselderij en radijs tot uien, witlof en wortel. Hieronder geven we je tips over het teeltproces van onze wortel- en knolgewassen, zoals de beste zaaitijd en uitleg over de voeding. Lees snel verder, en geniet binnenkort van jouw eigen gekweekte wortel- en knolgewassen!
De beste zaaitijd
De beste zaaiperiode van de verschillende wortel- en knolgewassen is erg uiteenlopend. Rode en gele biet heeft een wat kortere zaaiperiode, namelijk van april tot en in juli.
De meest geschikte standplaats
Een zonnige standplaats resulteert in de beste opbrengst bij de meeste wortel- en knolgewassen. Het verschilt per soort gewas welke ruimte je het beste kunt aanhouden tussen de rijen. Wil je rode of gele biet gaan telen? Houd dan een afstand tussen de rijen aan van 30 cm, en dun later uit op 7 à 10 cm. Zorg er bovendien voor dat je deze niet gaat verplanten.
De voeding
Wortel- en knolgewassen zijn een goede match, omdat ze dezelfde eisen hebben wat betreft de bodem en bemestingscondities. Ze groeien goed in losse grond, omdat ze daar eenvoudig kunnen wortelen. Daarnaast houden ze niet van een rijke bemesting. Stikstof stimuleert immers vooral de ontwikkeling van het blad. Kliswortel, pastinaak, radijs, schorseneer, witlof en wortels doen het uitstekend zonder bemesting. Een vochthoudende, goed verluchte, humusrijke bodem met een neutrale pH-waarde en een goede bodemstructuur is dus ideaal. Bieten, knolselderij, koolraap, uien en venkel vereisen daarentegen duidelijk meer bemesting.
Hoe verzorg je wortel- en knolgewassen?
Het is bij alle wortel- en knolgewassen op een gegeven moment nodig om ze te dunnen. Je kiest dan welke plantjes mogen doorgroeien en zorgt dat deze genoeg ruimte krijgen door de andere plantjes voorzichtig weg te halen. Zorg ervoor dat je hierbij de blijvers niet beschadigt.
Oogsten en bewaren
Bij de oogst van bieten hoef je het blad niet weg te gooien, omdat dit heel smaakvol is en bovendien op vele manieren kan worden bereid. Vooral rode bieten kun je goed bewaren. Trek de bieten in de herfst voor de vorst op, draai het loof eraf en kuil ze in zand in op een vorstvrije plaats. Over het algemeen kun je de wortel- en knolgewassen het beste op een koele plek bewaren.
Heerlijke recepten
We hebben verschillende overheerlijke recepten bij Puur Mieke waarin rode bieten terug te vinden zijn. Laat je inspireren en ga direct aan de slag met deze recepten en je eigen gekweekte bietjes.
8 gram. 1 zakje is voldoende voor ongeveer 5 m².
De Bolster Biologische Zaden, Oude Oenerweg 13, 8161 PL Epe, Nederland.