Do you have a question about this product?
Our employee is happy to help you find the right product
Kweek je eigen breedbladige andijvie met deze biologische zaadjes. Uitermate geschikt stamppotten, stoofgerechten of rauw in een frisse salade. Lees meer.
Our employee is happy to help you find the right product
Andijvie 'Nummer Vijf2' is verreweg het meest geteelde type. Breedbladig met een goed gevuld hart en een zachte smaak. Uitstekend geschikt voor stamppotten en om te stoven. Naast de mogelijkheid om er een stamppot van te maken, kun je de andijvie natuurlijk ook rauw verwerken in een frisse salade. Deze gezonde groente lijkt veel op sla, maar heeft toch echt zijn eigen, (licht) boterachtige smaak.
Houd er rekening mee dat uitzaai in het voorjaar vroegtijdige schieters kan opleveren. De meeste andijvie wordt in de vollegrond gezaaid. Vanaf maart kan dit ras onder glas gezaaid worden. De plantafstand moet ongeveer 30x35 cm zijn; nauwer planten levert geen hogere opbrengst op en het risico van smet is groter. Voorzaaien kan.
Plantafstand: 30x35 cm
Standplaats: zon
Planthoogte: 20 cm
Bij het kweken van andijvie zaden kan er maar weinig misgaan. Het belangrijkste waar je voor moet zorgen is dat ze in de zon staan. Waar je verder nog rekening mee dient te houden is dat je in het voorjaar het risico loopt dat de planten vroegtijdig bloeien. Daarnaast is een voedzame bodem van essentieel belang. Dit creëer je door bijvoorbeeld compost door de grond te mengen. Wanneer je deze tips toepast, kun je tot diep in de herfst genieten van de andijvie.
Kijk uit dat je de andijvie zaden niet te dicht bij elkaar zaait. Wij raden dan ook een plantafstand aan van ongeveer 30 x 35 centimeter. Wanneer je ze nauwer plant zorgt dat niet voor meer opbrengst en bovendien is het risico van smet dan groter. Mei en juni zijn de beste maanden om andijvie te zaaien, en als je de beschikking hebt over een kas of broeibak kun je al in maart zaaien.
TIP: ook geschikt als babyleaf (zaaiperiode: mei-aug)!
Na de zomervakantie loopt het teeltseizoen vaak een beetje ten einde. Heb je toch nog zin om lekkere groente te zaaien in de (na)zomer? Kies dan voor de teelt van babyleaf en oogst na ongeveer 6 weken prachtige sla-blaadjes.
Babyleaf betekent letterlijk ‘babyblad’. Het is geen speciale variëteit, maar het zijn jong geoogste blaadjes van een gewas. Deze blaadjes zijn een stuk malser dan wanneer je het gewas op normale wijze teelt, en de blaadjes zijn dus uitermate geschikt voor salades en smoothies.
Zaaien
Je kunt andijvie zaaien van mei tot augustus, rechtstreeks in de volle grond. Een goede plek om andijvie te zaaien, is waar de doperwtjes of peulen hebben gestaan. Je kunt andijvie ook eerst voorzaaien en de jonge planten uitplanten zodra ze ongeveer 5 cm groot zijn.
Planten
Zaai of plant de andijvie in rijen en houd circa 35 cm tussen de planten. Mocht je meerdere rijen naast elkaar willen zaaien, houd dan 30 cm tussen de rijen. Zo hebben de planten voldoende ruimte om lekker groot te groeien.
Standplaats
In de zomer schiet de andijvie snel door. Je kunt de bladeren dan nog wel eten maar het zal nooit meer een mooie krop worden.
Voeding
Het is verstandig om voor het zaaien of planten wat organische mest de grond in te werken. In de loop van het seizoen is het niet nodig om extra bij te mesten.
Snoeien
Af en toe moet je de dorre bladeren die de aarde aanraken, verwijderen, om te voorkomen dat ze gaan rotten en zo de hele krop aantasten. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, leg dan een vliesdoek rondom de krop, zodat de bladeren de aarde niet raken en de plant dus ook niet kan gaan rotten.
Oogsten
Vanaf het zaaien heb je ca. 3 maanden nodig totdat een volledige grote krop andijvie is ontstaan. Als de temperatuur wat zakt, groeit de krop iets minder snel. Je kunt dus het beste oogsten van augustus tot oktober. Maak na het oogsten de krop goed schoon, want er zitten vaak kleine slakken in verstopt.
2 gram. 1 zakje is voldoende voor ongeveer 70 m².
De Bolster Biologische Zaden, Oude Oenerweg 13, 8161 PL Epe, Nederland.