Zoete Aardappelsalade met Haverroom dressing
Deze salade past echt perfect bij het najaar! Heerlijke warme smaken en een frisse touch van zelfgemaakte citroenolie.
Wat heb je nodig?
Voor de dressing:
- 50 g zonnebloempitten
- 75 g warm water
- 60 g haverroom
- de naaldjes van 1 takje rozemarijn
Voor de citroenolie:
- ½ ingemaakte citroen
- 2 el olijfolie
Voor de salade:
- 1 aubergine
- 2 middelgrote zoete aardappelen / bataten
- 10 cavolo-nerobladeren (dit is familie van de boerenkool, maar net wat steviger, knapperiger en met een sterkere smaak)
- ½ rode peper
- 4-6 el olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
Verwarm je oven voor op 220°C.
Doe de zonnebloempitten met het water in een bakje en laat de pitten minimaal 2 uur weken.
Giet de zonnebloempitten vervolgens af en pureer ze met de haverroom tot een zo glad mogelijk mengsel. Voeg hieraan de rozemarijnnaaldjes toe en pureer ze even kort mee. De dressing is klaar en kun je even apart zetten.
Voor het maken van de citroenolie haal je het vruchtvlees uit de ingemaakte citroen en pureer de schil samen met de olijfolie. Zet deze ook apart.
Snijd dan de aubergine in plakken van ongeveer ½ cm. Was de bataten en snijd ze in plakken van ongeveer ½ cm. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hierop de plakken aubergine en bataat. Bestrijk de plakken royaal met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Zet de bakplaat in de oven en stel de oven in op 220°C. Bak de aubergine- en bataatplakken ongeveer 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
Draai alle plakken om en bestrijk ze weer met olijfolie. Bak de plakken nog ongeveer 15 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
Was ondertussen de cavolo-nerobladeren, dep ze goed droog en verwijder de nerf. Snijd de bladeren in reepjes en verdeel ze over een groot bord of een platte schaal. Sprenkel 1 eetlepel olijfolie over de cavolo-nerobladeren en bestrooi met peper en zout naar smaak.
Verwijder de zaadlijsten van het pepertje, snijd het in kleine stukjes en strooi het over de cavolo-nerobladeren.
Verdeel dan de geroosterde bataat- en aubergineplakken over de cavolo-nerobladeren. Schep hier en daar een hoopje van de haverroomdressing en verdeel er vervolgens de ingemaakte citroenolie over.
Smakelijk!