Wortel-pompoensoep met sweet-chili kikkererwten
Dè groentes van het seizoen samen in 1 soep, dat kan niet anders dan heel erg lekker zijn! Deze soep kun je als maaltijdsoep eten want naast de pompoen en wortel maken de kikkererwten dit tot een vullende soep.
De kikkererwten worden extra lekker door een sweet chili sausje op basis van onze heerlijke rauwe griekse honing.
Wat heb je nodig?
- 1 oranje pompoen van ongeveer 1 kg
- 1 tl venkelzaad
- 2 rode uien
- 2 tenen knoflook
- 1 steel prei
- 500 g wortel
- 2 bouillonblokjes
- 3 laurierblaadjes
- 240 g kikkererwten
- cayennepeper (fijn gemalen in vijzel)
- 2 tl honing
- 2 lente-uitjes
- 7 el olijfolie
- peper en zout
Bereiding
Snijd de pompoen open, verwijder de zaden en zaadlijsten en snijd in blokjes.
Verdeel de blokjes over een met bakpapier beklede bakplaat, strooi er het venkelzaad en peper en zout naar smaak over en besprenkel met 3 eetlepels olijfolie.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, stel de oven in op 220°C (voorverwarmen hoeft niet) en rooster de pompoenblokjes 30 tot 40 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
Pel en snipper ondertussen de uien en fruit ze met 2 eetlepels olijfolie en een flinke snuf zout ongeveer 10 minuten. Pel en snipper de knoflook en fruit 2 minuten mee.
Snijd de prei in ringen (ook het groene deel) en de wortels in plakjes. Voeg deze bij de ui en de knoflook en stoof op laag vuur ongeveer 30 minuten, tot de wortel zacht is.
Doe de geroosterde pompoen bij de groenten in de pan. Voeg 1 liter water en de laurierblaadjes toe en breng aan de kook.
Voeg, als de soep kookt, de bouillonblokjes toe en roer goed om ze op te laten lossen. Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken.
Laat ondertussen de kikkererwten uitlekken en verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat. Schep ze om met de laatste 2 eetlepels olijfolie en zout naar smaak en rooster ze op 200°C (in de nog warme oven van de pompoen) ongeveer 20 minuten, tot ze wat goudbruin zijn.
Schep de geroosterde kikkererwten om met cayennepeper naar smaak en de honing.
Snijd de lente-uitjes in smalle ringetjes.
Serveer de soep met de sweet-chili kikkererwten en ringetjes lente-ui.
Smakelijk!