Quinoa met geroosterde spruitjes, gedroogde abrikozen en tahindressing
Wist je dat spruiten echt enorm gezond zijn? Ze bevatten zelfs meer vitamine C dan sinaasappels, zitten vol antioxidanten en werd oorspronkelijk gekweekt om de spijsvertering te verbeteren.
Nederland is de grootste producent van spruitjes, dus ga ze lekker bij de boer om de hoek of de groenteboer halen. Goed voor het milieu en voor jou.
(hoofdgerecht voor 2 personen of bijgerecht voor 3 tot 4 personen)
Wat heb je nodig?
- 500 g spruitjes
- 25 g gedroogde abrikozen
- 150 g quinoa
- 3 tl couscouskruiden
- 2 el tahin
- 2 tl citroensap
- 1½ tl honing of ahornsiroop
- 4 el olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220°C.
Verwijder het stronkje en de buitenste blaadjes van de spruitjes. Verdeel de spruitjes over een met bakpapier beklede bakplaat en schep ze om met 2 eetlepels olijfolie en peper en zout naar smaak.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven en rooster de spruitjes in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar.
Doe de quinoa met 300ml water in een ruime pan en breng hem aan de kook. Laat deze 10 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
Snijd ondertussen de gedroogde abrikozen in reepjes.
Schep na de kooktijd van de quinoa de reepjes gedroogde abrikoos en de couscouskruiden door de quinoa en laat hem met het deksel op de pan nog 10 minuten staan.
Maak een dressing van de tahin, het citroensap, de honing of ahornsiroop, 2 eetlepels olijfolie en zout. Proef en voeg eventueel wat zoet, zuur of zout toe.
Schep de spruitjes om met de quinoa en schep vervolgens de dressing erdoor.
Smakelijk!