Pompoen-haverkoek met witte bonenspread en vijg
Deze hartige koek op basis van pompoen en haver is een heerlijk verwarmend gerecht met winterse smaken.
(voor 2 tot 3 personen)
Wat heb je nodig?
- 350 g pompoen
- 250 g knolselderij
- 250 g witlof
- 125 g havermeel
- 1 tl nigella
- 1 tl tijm
- 1 tl venkelzaad
- 200 g witte bonen
- 1 teen knoflook
- 1 verse vijg of 2 gedroogde vijgen
- 1 middelgrote peer
- 9 el olijfolie
- peper en zout
- honing
- verse of gedroogde tijm
Bereiding:
Groentes:
Snijd de pompoen in blokjes, de knolselderij in plakken en de witlof in de lengte in 6 delen.
Verdeel de groenten over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 3 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, stel de oven in op 220°C en rooster de groenten 20 tot 30 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
Witte bonenspread:
Pel de knoflook en pureer deze samen met de witte bonen, 3 eetlepels olijfolie en peper en zout naar smaak.
Pompoen-haverkoek:
Prak de geroosterde pompoen, meng het havermeel, de nigella, de tijm en het venkelzaad erdoor en kneed alles tot een samenhangend deeg. Rol het deeg op een met meel bestoven werkblad uit tot een cirkel van ongeveer 30 cm Ø. Leg hem op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de koek 15 minuten op 180°C.
Verhoog dan de oventemperatuur naar 200°C en verdeel de witte bonenspread over de koek. Leg er ook de plakken knolselderij en witlof op.
Snijd de vijg in plakken en de peer in smalle reepjes. Verdeel deze over de knolselderij en de witlof.
Bestrooi naar smaak met peper en zout en bak de pompoen-haverkoek nog eens 15 tot 20 minuten, tot de koek aan de randen knapperig is en de groenten warm zijn.
Schep honing naar smaak over de warme groenten en strooi er tenslotte wat verse of gedroogde tijm over.