Pastinaak Salade met Bloemkool Couscous
Pastinaak is een typische wintergroente en familie van de winterwortel. Maart is dat de laatste maand dat deze volop uit Nederlandse oogst verkrijgbaar zijn.
Deze groente heeft een zoetige, anijsachtige smaak en in deze salade wordt deze witte peen nog extra op smaak gebracht met Harissa. Heb je dit niet in je voorraadkast staan? Dan kun je dit ook prima vervangen door Shoarmakruiden en beetje scheutje extra olijfolie.
(groentegerecht voor 3 tot 4 personen)
Wat heb je nodig:
- 500 g pastinaak
- 2 – 4 tl harissa of shoarmakruiden
- 1½ sinaasappel
- 350 g bloemkool
- 50 g gemengde sla
- 2 dadels
- 25 g pompoenpitten
- peper
- grof zout
- 6 el olijfolie
- chilivlokken
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220°C
Schil de pastinaak en snijd hem in blokjes van ½ cm. Verdeel de blokjes over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met peper en zout naar smaak. Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven en rooster de pastinaakblokjes in ongeveer 25 minuten goudbruin. Schep ze af en toe een keer om.
Schep de blokjes zodra ze uit de oven komen om met de harissa/shoarmakruiden, 2 eetlepels olijfolie en de rasp en het sap van een halve sinaasappel en laat het afkoelen.
Verdeel de bloemkool in roosjes en maal ze in een keukenmachine tot ‘couscous’. Snijd de dadels in stukjes. Schil de sinaasappel, verdeel hem in partjes en snijd de partjes elk in drieën.
Meng in een schaal de gemengde sla, de bloemkool ’couscous’, de pastinaakblokjes en de stukjes dadel en sinaasappel.
Sprenkel de laatste twee eetlepels olijfolie over de salade en bestrooi de salade naar smaak met zout, peper en/of chilivlokken.
Smakelijk!