Panforte met gedroogd fruit en noten
Deze panforte combineert de zoetheid van gedroogd fruit en honing met de rijke smaak van donkere chocolade en kokosolie. Een vleugje koekkruiden en de frisse citrusaroma's van sinaasappel maken dit recept heerlijk. Lekker voor bij de koffie, maar ook geschikt als afsluiter van een diner.
Wist je dat panforte sterk brood in het Italiaans betekent? Dit verwijst naar de intense smaak en de stevige textuur.
12 personen | 45 minuten
Wat heb je nodig:
- 100 gr Puur Mieke Kastanjemeel
- 400 gr gedroogd fruit (dadels, rozijnen, cranberries en abrikozen)
- 200 gr ongeroosterde gemengde noten
- 100 gr donkere chocola
- 4 tl koekkruiden
- 100 gr kokosolie
- 180 ml Puur Mieke rauwe griekse honing
- 130 gr kokosbloesemsuiker
- Rasp van 2 sinaasappels
- 50 ml sinaasappelsap
Bereiding:
Doe het fruit met de noten in de keukenmachine en hak alles wat kleiner. Het hoeft niet super klein. Je kunt het ook met een mes kleiner snijden.
Verwarm ondertussen de oven voor op 170ËšC.
Bekleed de bodem van een springvorm van 22 cm met bakpapier en wrijf de zijkanten in met een beetje olie.
Doe de noten en het gedroogde fruit over in een ruime kom. Zeef hier het kastanjemeel over (dit niet overslaan want kastanjemeel klontert snel!)
Voeg koekkruiden toe en rasp de sinaasappels eroverheen.
Neem een hittebestendige kom en voeg hier de chocola in stukken samen met de kokosolie. Verwarm dit au bain-marie tot alles gesmolten is.
Zet even apart.
De honing gaat met de kokosbloesemsuiker in een kleine steelpan en verwarm dit tot de suiker helemaal gesmolten is.
Giet bij je noten/fruit mengsel, voeg de gesmolten chocola en wat sinaasappelsap toe. Roer het geheel goed om met een lepel en stort in de klaarstaande springvorm.
Bak dit voor 30 minuten of tot de bovenkant stevig aanvoelt.
Laat het volledig afkoelen in de vorm voor je het eruit haalt.
Â
Dit is een stevig en machtig dessert. Snij dus kleine stukjes!
Â
Â