Miso-courgettes op witte bonenspread
Wat heb je nodig?
Voor de citroen-gember-witte bonenspread
- 200 g gedroogde witte bonen of 500 g witte bonen uit pot
- 10 g verse gember
- rasp van 1 citroen en sap van ½ citroen
- 5 g verse oregano of 2 tl gedroogde oregano
- 4 el Griekse olijfolie
- peper en zout
Voor de miso-courgettes
- 4 courgettes
- 4 tl misoÂ
- rasp van ½ citroen
- 1 tl Griekse honing
- 2 – 3 tl citroensap
- 7 el olijfolie
- peper en zout
- 100 g rucola
- sesamzaad
Bereiding spread:
Voor gedroogde bonen: Laat de witte bonen 8 tot 10 uur weken in 500 ml koud water en kook ze daarna in 1 tot 1½ uur gaar.
Rasp de gember.
Pureer de bonen samen met de gember, citroenrasp en -sap, oregano en olijfolie tot een romige spread.
Breng de spread op smaak met peper en zout.
Bereiding courgettes:
Snijd de courgettes in de lengte in vier of in zes parten.
Verdeel de parten over een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk ze met de olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, stel de oven in op 200°C (voorverwarmen is niet nodig) en rooster de courgettes 35 minuten. Â
Meng ondertussen de miso met de citroenrasp, de honing, het citroensap en 1 eetlepel olijfolie.
Haal de bakplaat met courgetteparten uit de oven en bestrijk ze met het misomengsel.
Zet de bakplaat terug in de oven en rooster de courgettes nog 15 minuten, tot ze zacht en goudbruin zijn.
Verdeel de witte bonenspread over een groot bord, verdeel er de rucola over, leg daarop de miso-courgettes en strooi er tenslotte wat sesamzaad over.
Smakelijk!