Knolselderijsoep met geroosterde wortels
De klassieke erwtensoep, maar dan net even iets anders. De geroosterde wortels in een Merquez kruidenmix geven de soep lekker veel pit en een warme smaak. Een heerlijke maaltijdsoep voor op een koude dag :)
(voor 2½ liter soep)
Wat heb je nodig?
- 1kg knolselderij
- 200 g spliterwten
- 4 uien
- 2 liter groentebouillon
- 750 g wortel (gekleurde peen ziet er supermooi uit!)
Voor de Merquez kruidenmix:
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl komijnzaad*
- 1 tl korianderzaad*
- 1 tl gerookt paprikapoeder mild*
- 1 tl paprikapoeder*
- 1 tl venkelzaad
- ½ tl kaneel
- cayennepeper naar smaak
- zout
- zwarte peper
- 10 el olijfolie
- 5 tenen knoflook
* eventueel te vervangen door chili sin/con carne kruiden
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220°C. Schil de knolselderij en snijd deze in blokjes van 2 x 2 cm. Verdeel de blokjes over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met peper en zout naar smaak. Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven en rooster de knolselderij in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar.
Snijd de wortels in blokjes van 1 x 1 cm. Verdeel de blokjes over een tweede met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met peper en zout naar smaak. Schuif deze bakplaat onder de knolselderij in de oven en rooster de wortelblokjes in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven zodra de knolselderij klaar is en uit de oven gaat.
Pel de uien en snijd ze grof. Pel ook 2 knoflookteentjes en plet ze met het lemmet van een mes. Bak de ui en de knoflook op laag vuur, samen met wat olijfolie en een snufje zout in 20 tot 40 minuten goudbruin. Doe de knolselderijblokjes bij uien in de pan en voeg de spliterwten en de bouillon toe.
Breng de bouillon aan de kook en laat 1 tot 1½ uur koken.
Maak nu de Merguezkruiden voor over de geroosterde wortels:
Rooster in een droge koekenpan de laurierblaadjes en de komijn-, koriander- en venkelzaadjes tot ze gaan geuren. Vijzel de laurierblaadjes en de komijn-, koriander- en venkelzaadjes in een vijzel. Meng de gevijzelde specerijen met beide paprikapoeders, de kaneel, cayennepeper naar smaak, het zout en peper naar smaak.
Pel de overige 3 tenen knoflook, plet ze en snijd ze fijn. Verhit olijfolie in een steelpan, samen met de knoflook en de merguezkruiden. Schep de geroosterde wortelblokjes om met de merguez-kruidenolie.
Maak de soep nu af:
Pureer de soep glad met een staafmixer en breng hem verder op smaak met peper en zout.
Voeg als laatste de merguez-wortelblokjes toe en roer alles goed door elkaar.
Serveer de soep lekker heet!!