Groentefriet met zelfgemaakte Hummus
Zelf friet maken van groente is super eenvoudig en gezond. In dit recept gebruik ik knolselderij, rode bieten en zoete aardappel, maar je kunt elke harde groente gebruiken die je lekker vind.
De hummus in dit recept komt niet uit een potje, maar uit de keukenmachine, blender of staafmixer. Je hoeft alleen de ingrediënten toe te voegen, op de knop te drukken en klaar is je heerlijke dip.
(hapje/bijgerecht voor 2-3 personen)
Wat heb je nodig?
- 200 g kikkererwten (geweekt, gekookt en nageweld of uit blik)
- 1 el tahin
- 1 teentje knoflook
- citroensap                            Â
- snufje cayennepeper
- 200 g knolselderij
- 200 g bieten
- 200 g zoete aardappels
- 2 el olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
Pel de knoflook en doe deze samen met de kikkererwten in een keukenmachine, blender of staafmixer. Pureer deze met een scheutje water tot een smeuïge massa. Als het nog te dik is, voeg dan nog wat water toe.
Laat de kikkererwtenpuree draaien tot hij wit, romig en luchtig is. Voeg de tahin, citroensap, cayennepeper en zout naar smaak toe en laat de puree draaien tot alles goed gemengd is.
Bewaar de hummus tot gebruik in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Schil de knolselderij en de bieten en snijd ze in frites-reepjes. Was de zoete aardappel en snijd hem ook in frites-reepjes. Verdeel de groentefrites over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met de olijfolie en strooi en peper en zout naar smaak over.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven en rooster de groentefrites tot ze goudbruin en gaar zijn, zo’n 20 tot 30 minuten.
Spreid de hummus uit over een platte schaal en verdeel daar de groentefrites over. Eet de groentefrites warm met de hummus.
Smakelijk!