Geroosterde bloemkool met bietjes en zwarte knoflook
Heerlijk groentegerecht met zoete zwarte knoflookvinaigrette. Je kan deze salade als volledig maaltijd eten, maar is ook lekker bij een stukje vlees of vis.
In dit gerecht maak ik een vinaigrette van zwarte knoflook. Misschien ken jij alleen de witte bolletjes, maar er bestaat dus ook een zwarte variant. Zwarte knoflook is namelijk gefermenteerde knoflook. De textuur van zwarte knoflook is zacht en geleiachtig en voelt als een dropje die even in de zon heeft gelegen, een beetje plakkerig dus.
Qua smaak is het zoetig, (beetje drop-achtig) maar heeft ook wel die pittige smaak van knoflook. Een soort umami smaak en daarom is het lekker om als snack te pakken, maar kun je het ook goed verwerken in recepten, zoals dit groentegerecht.
Nu weer verder met het recept :)
Dit groentegerecht kan je als volledig maaltijd eten, maar is ook lekker bij een stukje vlees of vis.
Wat heb je nodig?
- 500 g rode biet (ongekookt)
- 1 bloemkool
- 1 sjalotje
- 2 el witte wijnazijn
- 2 tl honing
- 2 tl zwarte knoflookpasta
- 100 g zwarte Kalamata olijven
- 6 el olijfolie
- peper en zout
- verse peterselie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220°C.
Schil de bieten en snijd ze in acht tot twaalf partjes, afhankelijk van de grote van de bieten. Verdeel de bloemkool in roosjes. Leg beide groenten op een met bakpapier beklede bakplaat, schep ze om met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven, en rooster de bloemkoolroosjes en de bietjes 25 tot 35 minuten, tot ze gaar en een beetje bruin zijn. Schep ze af en toe een keer om.
Pel en snipper het sjalotje heel fijn. Meng het sjalotje met de witte wijnazijn, de honing, 4 eetlepels olijfolie en de zwarte knoflookpasta. Roer alles goed door elkaar en breng de vinaigrette op smaak met peper en zout.
Verdeel de bloemkoolroosjes en de bietenpartjes over een mooie schaal en schep ze voorzichtig om met de olijven en de vinaigrette.
Snijd wat peterselie fijn en strooi dit als laatste over het gerecht.
Smakelijk!