Courgettespread met kruidige olijfolie
Heb jij de Griekse Olijfolie van Puur Mieke al geprobeerd? De heerlijke bitterzoete smaak is de perfect basis van dit bijgerecht. Lekker als lunch of bij de borrel.
Wat heb je nodig
Voor de gemarineerde rode ui
- 1 kleine rode ui (± 40 g)
- 2 el citroensap
- 2 el olijfolie
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl gedroogde oregano
- zout
Voor de courgettespread
- 400 g courgette
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 – 2 tl citroensap
- Rasp van ½ citroen
- 3 el olijfolie
- 1 dadel
- Verse munt en koriander
- Chilivlokken
- Olijfolie
- Peper en zout
Â
Bereiding:
Snij 1 rode ui doormidden en daarna in dunne halve ringetjes. Meng citroensap, olijfolie, komijn, oregano en zout naar smaak. Voeg de ui toe, schep alles goed door elkaar en laat minimaal 30 minuten staan.
Snijd ondertussen de courgette in blokjes en snipper de andere ui. Pel de knoflook en plet hem met het lemmet van een mes. Doe de ui en de knoflook met 2 eetlepels olijfolie in een pan, voeg een snufje zout toe en bak de uien en de knoflook in 5 minuten goudbruin. Voeg de courgette toe en bak hem op middelhoog vuur 20 minuten mee, tot hij helemaal zacht is.
Pureer nu de gebakken courgette in een blender of met een staafmixer samen met 1 eetlepel olijfolie en de sap en rasp van 1 biologische citroen. Breng de spread op smaak met eventueel meer citroensap, peper of zout.
Schep de courgettespread op een bord. Verdeel de gemarineerde ui over de spread.
Snijd de dadel doormidden, verwijder de pit en snijd in kleine stukjes. Hak de blaadjes van de verse munt en de verse koriander fijn. Verdeel de dadelstukjes, munt en de koriander, chilivlokken over de spread en de ui. Schep de marinade over de spread en sprenkel er nog wat extra olijfolie over.
Serveer met Crunchy Triangle Chips van Terrasana of groenten om mee te dippen.