Aubergineballetjes met Munt-Yoghurt dip
Deze vegetarische balletjes zijn heerlijk als borrelhapje of als vleesvervanger bij bijvoorbeeld een couscous salade.
Wat heb je nodig:
- 1 middelgrote aubergine
- 50 g kikkererwten
- 2-3 tl Gyros, Couscous of Piri-Piri kruiden
- ¼ ingelegde citroen
- 10 g kikkererwtenmeel
- 100 g plantaardige yoghurt
- blaadjes van 2 takjes verse munt
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
Snijd de aubergine in blokjes van 1 x 1 cm en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de blokjes met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi ze met peper en zout naar smaak.
Stel de oven in op 220°, schuif de bakplaat iets boven het midden in de oven en rooster de aubergineblokjes in 20 tot 30 minuten goudbruin en gaar. Schep ze af en toe een keer om.
Laat de kikkererwten uitlekken. Verwijder het vruchtvlees van de ingelegde citroen en snijd de schil fijn.
Snijd de verse munt fijn en meng hem met de yoghurt. Breng de yoghurt eventueel op smaak met peper en zout.
Laat de aubergineblokjes als ze gaar zijn iets afkoelen en doe ze dan samen met de kikkererwten, de kruidenmix, de stukjes ingelegde citroen, het kikkererwtenmeel en eventueel peper en zout naar smaak (de kruidenmixen zijn redelijk pittig en de ingelegde citroen is vrij zout) in de mengkom van de keukenmachine.
Pureer alles kort tot een grove massa en laat deze in de koelkast minimaal 1 uur opstijven.
Rol ongeveer 10 balletjes van de auberginemassa. Verhit een koekenpan, schenk er 2 eetlepels olijfolie in en leg de balletjes erin. Bak de balletjes op middelhoog vuur tot ze bruin zijn, keer ze om en bak ook de andere kant mooi bruin.
Serveer de balletjes met de yoghurt-munt dip.
Smakelijk!