Asperge Ovenschotel met Ras el Hanout
Hou jij ook zo van asperges? Ze zijn maar voor een korte periode per jaar beschikbaar en maken echt onderdeel van de Hollandse keuken. Je kunt ze eten met een gekookt ei en wat ham, je kunt er een lactosevrije hollandaise saus bij maken of je tovert het witte goud om tot een heerlijke soep.
Wil je een verrassend gerecht proberen met asperges? Maak dan deze ovenschotel met rode ui, dadel en ras el hanout kruiden en tover je asperges om tot een heerlijk hoofdgerecht.
Asperge-ovenschotel met rode ui, dadel en ras el hanout
Groentegerecht tot 4 personen
- 2 kg witte asperges (ongeschild)
- 3 – 4 rode uien
- 50 ml Puur Mieke olijfolie
- 2 dadels
- 35 g kikkererwtenmeel
- 450 ml haverdrank
- 2 - 2½ tl ras el hanout
- rasp van ½ citroen
- 1 tl citroensap
- 15 g verse peterselie
- peper en zout
Bereiding
Schil de asperges (alleen als deze ongeschild zijn, geschilde asperges kun je meteen gebruiken) en snijd het onderste stukje eraf.
Verdeel de asperges over een met bakpapier beklede bakplaat, besprenkel ze met de 2 eetlepels olijfolie en peper en zout naar smaak.
Stel de oven in op 175°C, schuif de bakplaat in het midden in de oven en rooster de asperges ongeveer 45 minuten, tot ze zacht en gaar zijn.
Pel en snipper de uien.
Doe de uien met een snuf zout in een steelpan en fruit ze in de 20 ml olijfolie tot ze zacht en glazig zijn, ongeveer 15 minuten.
Vet een ovenschaal in en leg de asperges in de ovenschaal.
Haal de pitten uit de dadels, snijd de dadels in stukjes en verdeel ze over de asperges.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Doe het kikkererwtenmeel bij de uien in de pan en roer goed door.
Voeg dan scheutje voor scheutje de havermelk toe en roer elke keer tussendoor tot het mengsel glad is.
Breng de saus al roerende aan de kook en laat hem 5 minuten zachtjes koken, roer af en toe.
Roer de ras el hanout, de citroenrasp en het citroensap door de saus en breng hem op smaak met zout en peper en eventueel extra citroensap.
Verdeel de saus over de asperges en zet de ovenschaal nog 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven, tot de asperges heet zijn en de saus lichtbruin kleurt.
Snijd de peterselie fijn.
Strooi voor het serveren de peterselie over de asperges.