Appel-Pruimen Crumble met Bakbananenmeel
Heb je nog wat appels en pruimen liggen die eigenlijk vandaag nog op moeten? Mak er dan deze heerlijke glutenvrije crumble mee. Heerlijk geurend en warm uit de oven, een echte verwennerij.
Wat heb je nodig?
- 100 g kokosolie
- 100 g bakbananenmeel
- 150 g havermout
- 30 g kokosbloesemsuiker
- 25 g zonnebloempitten
- 1 tl kaneel
- ½ tl keltisch zeezout
- 500 g appels (bijvoorbeeld goudreinetten)
- 500 g pruimen
- 2 dadels
Variatietip: maak deze crumble ook eens met appel en rabarber, ook een heerlijke combi! Zie hieronder de benodigde ingrediënten daarvoor.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Smelt de kokosolie en laat hem iets afkoelen.Â
Meng in een ruime kom het bakbananenmeel, havermout, kokosbloesemsuiker, zonnebloempitten, kaneel en het zout. Roer de iets afgekoelde kokosolie erdoor, maar bewaar een klein beetje en vet hiermee de vorm voor de crumble in.
Meng alles tot een kruimelig mengsel.
Snijd de appels, pruimen en dadels in kleine stukjes en leg deze in de vorm. Verdeel het kruimel-mengsel erover en zet de vorm op een met bakpapier beklede bakplaat helemaal onderin de oven.
Bak de crumble 40 minuten onderin de oven.
Verplaats de crumble dan naar iets boven het midden van de oven en bak hem nog 10 minuten.
VARIATIE MET RABARBER:
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Smelt de kokosolie en laat hem iets afkoelen.Â
Meng in een ruime kom het bakbananenmeel, havermout, kokosbloesemsuiker, zonnebloempitten, kaneel en het zout. Roer de iets afgekoelde kokosolie erdoor, maar bewaar een klein beetje en vet hiermee de vorm voor de crumble in.
Meng alles tot een kruimelig mengsel.
Snijd 500gram rabarber in kleine stukken en doe deze in een steelpan samen met 1tl vanille extract, 100gr palmsuiker, rasp van 1 citroen en 1 el citroensap. Laat dit ongeveer 5 minuten koken tot de rabarber zachter is geworden.
Snijd de appels en dadels in kleine stukjes en leg deze in de vorm. Voeg daar ook het rabarbermengsel. aan toe en verdeel het kruimel-mengsel erover.
Zet de vorm op een met bakpapier beklede bakplaat helemaal onderin de oven en bak de crumble 40 minuten onderin de oven.
Verplaats de crumble dan naar iets boven het midden van de oven en bak hem nog 10 minuten.
Eet de crumble warm, zo of met een schep plantaardige yoghurt, kwark of ijs of laat hem afkoelen en eet hem koud.
Smakelijk!