Appel Galette met Koekkruiden
Stel je voor: na een lange wandeling in het bos, vol mooie herfstkleuren, thuiskomen en genieten van een geurende appel galette met een kopje thee. Dat is toch genieten :)
Deze eenvoudige appeltaart heeft een lekkere brosse korst en de ultieme herfst smaken: kaneel, koriander, steranijs, gember, kruidnagel en kardemom.
In deze galette wordt geen ei gebruikt, maar zorgt lijnzaad voor de binding van het deeg.
Wat heb je nodig?
- 10g lijnzaad (zelf even breken in de vijzel of keukenmachine)
- 25ml warm water
- 150 g havermeel
- 70 g tapiocameel
- 5 g bakpoeder
- 3 g zout
- 5 g koekkruiden
- 25 g kokosbloesemsuiker
- 85 g kokosolie op kamertemperatuur
- ± 45 ml water
- 2 appels
- 25 g gedroogde cranberries of rozijnen
- 25 g kokosbloesemsuiker
- 2 el havermeel
Bereiding:
Roer het (zelf gebroken) lijnzaad door het water en laat even staan totdat het een gelei-achtige massa is geworden.
Meng het havermeel met het tapiocameel, het bakpoeder, het zout, de koekkruiden en de kokosbloesemsuiker. Kneed met de vingertoppen de kokosolie door het meelmengsel.
Voeg het lijnzaadpapje en het grootste deel van het water toe en kneed tot een samenhangend deeg ontstaat. Voeg wat extra water toe als het deeg te droog is.
Laat het deeg afgedekt 30 minuten rusten in de koelkast.
Snijd ondertussen de appels in dunne partjes. Meng de appelpartjes met de cranberries of rozijnen en de kokosbloesemsuiker.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol het deel op een stuk bakpapier uit tot een ronde lap van ongeveer 30 cm Ø. Strooi de 2 eetlepels havermeel over het deeg en verdeel de appels erover (laat daarbij een rand van 3 tot 4 cm vrij)
Vouw de lege rand nu voorzichtig over de appels. Dit gaat wat lastig omdat het deeg vrij brokkelig is, maar je kunt de deegstukjes altijd weer een beetje aanduwen.
Schuif het bakpapier met de galette voorzichtig op een bakplaat.
Bak de galette in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar.
Laat op de bakplaat afkoelen.Â
Smakelijk!Â