Wat te doen tegen een opgeblazen buik?
Het hebben van een opgeblazen buik is een fenomeen waar bijna iedereen wel eens mee te maken heeft. Hoewel het doorgaans niet direct iets is om je zorgen over te maken, blijft het toch een ongemak dat je liever vermijdt.
Een opgeblazen of opgezette buik wordt gekenmerkt door een onprettig gevoel van zwaarte en spanning in de buikstreek, waar diverse oorzaken aan ten grondslag kunnen liggen. Want hoewel het opgeblazen gevoel doorgaans na het eten van een maaltijd optreedt, kunnen andere factoren dan voeding er absoluut een grote rol in spelen. Opvallend detail is bijvoorbeeld dat vrouwen gemiddeld vaker last hebben van een opgeblazen buik dan mannen, wat dus zou kunnen betekenen dat hormonale schommelingen veroorzaker kunnen zijn. Om erachter te komen wat helpt tegen een opgeblazen buik dien je dus eerst te kijken naar de mogelijke oorzaken, om vanuit daar te werken aan een oplossing.
Mogelijke oorzaken van een opgeblazen gevoel in je buik
In je maag-darmkanaal is altijd een kleine hoeveelheid gas aanwezig. Dit gas wordt door je lichaam geleidelijk aan afgevoerd, resulterend in het laten van winden. Soms raken je darmbacteriën echter ontregeld, waardoor zich wat extra gas ophoopt en er een opgeblazen gevoel kan ontstaan. De oorzaak van ontregelde darmbacteriën kan bijvoorbeeld komen door het eten van gasvormende voedingsmiddelen zoals ui, kool en bonen, maar ook het eten van vet, pittig of kruidig voedsel.
Naast bepaalde voedingsmiddelen kunnen een trage spijsvertering, het gebruik van bepaalde medicatie, voedselintoleranties, stress, roken, alcohol, hormonale schommelingen en zelfs het kauwen van kauwgom echter ook allemaal veroorzaker zijn van een opgeblazen buik. Wil je een opgeblazen buik verhelpen, dan is het dus zaak om eens kritisch te kijken naar zowel je dieet als naar je algehele leefstijl.
Een opgeblazen buik en vrouw? Grote kans dat je hormonen de boosdoeners zijn.
De oorzaak van een opgeblazen buik door hormonen is bij vrouwen meestal gerelateerd aan de stijging en daling van oestrogeen- en progesteronspiegels. Deze hormonale schommelingen kunnen leiden tot waterretentie en een opgeblazen gevoel. Waterretentie, ook wel bekend als oedeem, is een aandoening waarbij je lichaam overtollig vocht vasthoudt in de weefsels. Dit kan leiden tot een algeheel gevoel van opgeblazenheid en zwellingen in de benen, enkels, voeten, armen, handen en de buik.
Opgeblazen buik tijdens overgang
Gedurende de menopauze ondergaan vrouwen behoorlijke veranderingen op hormonaal vlak, waarbij met name het oestrogeenniveau fors daalt. Deze veranderingen kunnen, naast allerlei andere symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen, ook leiden tot een opgeblazen buik. De mate waarop dit wordt ervaren kan variëren in intensiteit en wordt beïnvloed door diverse factoren, waaronder dieet en lichaamsbeweging.
Opgeblazen buik en ongesteld
Voor veel vrouwen gaat een opgeblazen gevoel van de buik vaak hand in hand met hun menstruatiecyclus. Tijdens de gehele menstruatiecyclus treden hormonale schommelingen op, maar met name tijdens de premenstruele periode, dus de fase voorafgaand aan de menstruatie, kunnen symptomen zoals een opgeblazen buik intenser zijn. Met name de stijging en daling van oestrogeen- en progesteronspiegels zijn doorgaans oorzaak van vochtretentie en een opgeblazen buik, maar ook ongemakken zoals buikkrampen, gevoelige of pijnlijke borsten en psychische klachten zijn helaas voor veel vrouwen een maandelijks terugkerend verschijnsel.
Opgeblazen buik na eten
Sommige mensen ervaren een opgeblazen buik direct na het eten. In sommige gevallen kan dit te maken hebben met voedselintoleranties zoals een lactose-intolerantie, glutenintolerantie of het prikkelbare darm syndroom (PDS), maar er kan ook een meer onschuldige oorzaak zijn. Denk bijvoorbeeld aan het overmatig inslikken van lucht tijdens het eten of drinken, of simpelweg doordat er bepaalde voedingsmiddelen zijn gegeten welke de gasproductie bevorderen.
Wat te doen tegen een opgeblazen buik?
Nu je wat meer weet over een opgeblazen buik en de oorzaken ervan, wil je natuurlijk ook graag weten hoe je dit ongemak kunt verlichten, of liever nog, kunt voorkomen.
Aanpassingen in je dieet
Een aanpassing in je dieet is misschien wel de meest voor de hand liggende oplossing om een opgeblazen buik te voorkomen. Beperk de inname van alle voedingsmiddelen die gasvorming bevorderen, zoals bonen, uien en kool. Koolzuurhoudende dranken kun je daarentegen beter in zijn geheel schrappen. Heb je bovendien het vermoeden dat je een intolerantie hebt voor een bepaald voedingsmiddel, probeer de inname hiervan dan zoveel mogelijk te beperken.
Zorg er bovendien voor dat je voldoende vezels eet. Vezels uit volkoren granen, groenten en fruit bevorderen een gezonde spijsvertering en verminderen doorgaans het opgeblazen gevoel.
Drink voldoende water
Door gedurende de dag voldoende water te drinken, zorg je ervoor dat je lichaam gehydrateerd blijft, je spijsvertering soepel verloopt en een opgeblazen buik verminderd. Lees hier meer over water drinken.
Beweeg regelmatig
Regelmatige lichaamsbeweging kan je spijsvertering stimuleren en gasvorming verminderen. Probeer om minstens iedere dag wat lichte oefeningen te doen en een stukje te wandelen of fietsen. Bewegen zorgt bovendien voor een gezonde hormoonhuishouding. Zo wordt het stresshormoon cortisol sneller uit je lichaam gewerkt, maken je hersenen gemakkelijker endorfine (“gelukshormoon”) aan en kunnen premenstruele klachten verminderen.
Probiotica en supplementen innemen
Soms is een disbalans in je darmflora de oorzaak van een opgeblazen buik. In dat geval zorgt een overschot aan slechte bacteriën in je darmen ervoor dat het verteringsproces wordt verstoord. Het innemen van probiotica kan in dat geval soelaas bieden, doordat het je spijsvertering ondersteund en je natuurlijke darmgezondheid bevorderd.