Menu
EUR
Nu 10% korting op alles! Met de code: GF2024 - Green Friday bij Puur Mieke
Wat is rundercollageen en is het echt zo gezond?

Wat is rundercollageen en is het echt zo gezond?

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Eén van de meest gebruikte bronnen voor collageensupplementen is collageen afkomstig van runderen. Maar wat is rundercollageen nou eigenlijk precies? Waar wordt het bijvoorbeeld van gemaakt en is het ook daadwerkelijk zo gezond als men beweerd?

Bovendien vraag je jezelf wellicht af of er een concreet verschil tussen rundercollageen en viscollageen bestaat en in welke gevallen je nou beter gehydrolyseerd rundercollageen kunt nemen in plaats van niet-gehydrolyseerd rundercollageen. In dit artikel krijg je dan ook uitgebreid antwoord op al deze vragen over rundercollageen.

Rundercollageen, wat is dat en waar wordt het van gemaakt?

Wat de één beschouwd als afvalproduct, is voor de ander een waardevolle en onmisbare grondstof voor voedingssupplementen. Dat klinkt in eerste instantie misschien een beetje vreemd en luguber, maar wanneer je weet dat rundercollageen wordt gewonnen uit kraakbeen, beenmerg, botten, huid en orgaanvlees van runderen, besef je plots dat het mes binnen de vleesindustrie letterlijk en figuurlijk aan twee kanten snijd. We kennen in het westen immers een vrij hoge vleesconsumptie, waarbij we voorgenoemde dierlijke producten nagenoeg niet meer gebruiken en er dus heel wat restproduct achterblijft. Beschouw je dit echter als onbruikbaar slachtafval of is het juist van onschatbare waarde, gezien het boordevol collageeneiwitten zit, welke op hun beurt weer de basis vormen voor gehydrolyseerd rundercollageen.

Maar wat is gehydrolyseerd rundercollageen nou eigenlijk?

Onbewerkt collageeneiwit omvat afzonderlijke collageen ketens, welke op moleculair niveau aan elkaar zijn verbonden tot driedimensionale structuren. Dit is de natuurlijke biologische actieve vorm van collageen en wordt ook wel niet-gehydrolyseerd collageen of natief collageen genoemd. Door een hydrolyseproces toe te passen, kunnen deze collageenvezels worden afgebroken tot kleinere ketens aminozuurpeptiden. Dit wordt ook wel rundercollageen peptiden, collageenhydrolysaat of gehydrolyseerd rundercollageen genoemd. Dit gehydrolyseerd rundercollageen wordt door je lichaam weer gebruikt als bouwstof om collaageen te produceren.

Afhankelijk van het doel waarvoor je collageen precies wil gebruiken, kan het verstandiger zijn om gehydrolyseerd rundercollageen te nemen in plaats van niet-gehydrolyseerd rundercollageen. Je kunt hierbij de volgende richtlijn aanhouden:

Gehydrolyseerd rundercollageen;

  • Wordt snel en effectief door je lichaam opgenomen door het kleine formaat van de collageen peptiden
  • Lost eenvoudig op in zowel warme als koude vloeistoffen
  • Geleerd niet
  • Kan het best worden toegepast ter verbetering van je huid, haar, nagels en gewrichten
  • Heeft een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid tussen de 5 en 10 gram

Niet-gehydrolyseerd rundercollageen;

  • Is de natuurlijke biologische actieve vorm
  • Wordt door je lichaam herkent als lichaamseigen stof en zal dus niet worden aangevallen en afgebroken door je immuunsysteem
  • Lost enkel op in warme vloeistoffen
  • Geleerd wel
  • Kan het best worden toegepast om de soepelheid van spieren, pezen en kraakbeen te verbeteren
  • Heeft een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van zo’n 40 gram

Is rundercollageen gezond?

De inname van zowel natief rundercollageen als van gehydrolyseerd rundercollageen supplementen kan een bijdrage leveren aan de gezondheid van je huid, haar, nagels, gewrichten, pezen, ligamenten, botten en kraakbeen. Collageen kan bovendien helpen bij het verminderen van gewrichtspijn, de spijsvertering ondersteunen en bevorderend werken voor je botgezondheid. Collageen is immers het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en vormt hierin de belangrijkste bouwsteen van je bindweefsels. Het speelt dan ook een cruciale rol bij het behoudt van de structuur en stevigheid van deze weefsels.

Kan je beter viscollageen of rundercollageen suppleren?

Op de vraag “Wat is beter, vis of rundercollageen?” kunnen we eigenlijk geen eenduidig antwoord geven. Qua werkzaamheid is het één niet beter of slechter dan het ander, er zitten simpelweg een aantal verschillen tussenbeide soorten collageen. Het meest voor de hand liggende verschil tussen rundercollageen en viscollageen is natuurlijk de oorsprong van het supplement. Waar rundercollageen wordt gewonnen uit de huid, de botten, het kraakbeen, het beenmerg en het orgaanvlees van runderen, wordt de beste viscollageen gewonnen uit de huid van vissoorten zoals de wilde Noorse kabeljauw.

Nog een belangrijk verschil tussen rundercollageen en viscollageen is het type collageen en de samenstelling van de aminozuren. Viscollageen bevat type 1 collageen en heeft een aminozuurprofiel met een hoog gehalte glycine en proline, wat exact de juiste bouwstenen zijn voor de aanmaak van lichaamseigen collageen. Rundercollageen bevat hoofdzakelijk collageen type 2 en een hoog gehalte hydroxyproline. Door dit hoge gehalte collageen type 2, zal rundercollageen poeder zijn werking vooral uitoefenen op de stevigheid, elasticiteit en schok dempende werking van je kraakbeen, terwijl viscollageen eerder een positief effect teweegbrengt op de elasticiteit en gezondheid van je huid, haar en nagels.

Tot slot zijn er verschillen waarneembaar in verteerbaarheid, de mate van opname in het lichaam en de effectiviteit van rundercollageen en viscollageen. De molecuulgrootte van viscollageen is kleiner dan die van rundercollageen, waardoor viscollageen beschouwd wordt als gemakkelijker verteerbaar. Het aminozuurprofiel van viscollageen vertoond bovendien de meeste gelijkenissen met menselijk collageen, wat bevorderend is voor de opneembaarheid.

Bekijk hier de diverse soorten Collageen die we bij Puur Mieke verkopen:

Rundercollageen bestellen >


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta
Mijn account
Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €55,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!