Waar is kokosolie goed voor en hoe gebruik je het?
Kokosolie is een ware schat uit de natuur en heeft zich inmiddels een weg gebaand naar keukens over de gehele wereld. Het is bovendien niet enkel en alleen een ingrediënt om mee te koken, maar biedt een meer veelzijdige en gezonde toevoeging aan je dagelijkse routine, zelfs buiten de keuken.
De opmerkelijke eigenschappen van kokosolie hebben uiteindelijk geleid tot een aanzienlijke populariteit, met name onder gezondheidsbewuste mensen, koks en liefhebbers van natuurlijke verzorgingsproducten, maar waar is kokosolie goed voor en hoe gebruik je het dan precies? Ontdek samen met ons de vele voordelen van dit natuurlijke wondermiddel en leer hoe je het effectief kunt gebruiken in je dagelijks routine.
Hierdoor heeft kokosolie voordelen voor je gezondheid
Wanneer je graag in de keuken staat om de meest heerlijke gerechten te bereiden, ben je vast en zeker bekend met de karakteristieke smaak van kokosolie. Met name in de Aziatische keuken is kokosolie een onmisbaar ingrediënt, dat niet alleen een rijke smaak toevoegt, maar tevens bepalend is voor de textuur en gelaagdheid van een gerecht. Van curries tot roerbakgerechten en van soepen tot desserts, de romige consistentie en delicate smaak maken het gerecht tot een harmonisch geheel en geven kokosolie voordelen die je in geen enkele olie terugvindt.
[products=blog_kokosolie500ml]
Kokosolie staat echter niet alleen bekend als heerlijke smaakmaker in gerechten, maar ook om de vele gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt. Dit heeft kokosolie onder andere te danken aan het hoge gehalte laurinezuur dat het bevat. Laurinezuur blijkt namelijk antimicrobiële eigenschappen te bezitten, welke je lichaam beter bestand maken tegen schadelijke bacteriën, virussen en schimmels.
Daarnaast is kokosolie rijk aan middellange keten vetzuren, de zogeheten MCT’s, die eenvoudig door je lichaam kunnen worden opgenomen en fungeren als razendsnelle energiebron. Dit zorgt ervoor dat deze MCT’s niet alleen je algehele energieniveau kunnen verhogen, maar ook nog eens een bijdrage kunnen leveren aan gewichtsverlies doordat ze je stofwisseling stimuleren.
Niet alleen laurinezuur maakt kokosolie ontstekingsremmend
Eén van de opmerkelijke eigenschappen van kokosolie is dus het vermogen om ontstekingen in je lichaam af te remmen. Ontstekingen worden vaak beschouwd als de oorzaak van heel veel gezondheidsproblemen, waaronder allerlei chronische ziekten. Het laurinezuur in kokosolie heeft anti-inflammatoire eigenschappen en kan zodoende helpen bij het verminderen van ontstekingen op cellulair niveau.
Alsof dat allemaal nog niet bijzonder genoeg is, bevat kokosolie ook nog eens aanzienlijke hoeveelheden antioxidanten, die je lichaam kunnen beschermen tegen vrije radicalen en oxidatieve stress. Door in de eerste plaats ontstekingen in het lichaam te verminderen, om het dan ook nog eens te voorzien van krachtige antioxidanten, kan kokosolie een zeer waardevolle aanvulling zijn op een gezond dieet.
[products=blog_kokosolieroyalgreen]
Waar kun je kokosolie allemaal voor gebruiken?
Kokosolie is natuurlijk niet alleen geschikt om te gebruiken als gezond en smakelijk ingrediënt in de keuken, maar kent daarnaast talloze toepassingen in je dagelijks leven. Zo kan het bijvoorbeeld fungeren als uitstekende natuurlijke moisturizer voor huid en haar. Kokosolie zorgt voor een diepe hydratatie, werkt antibacterieel en kan zelfs worden gebruikt om make-upresten en onzuiverheden op de huid te verwijderen.
Kokosolie kan tevens een echte bondgenoot zijn voor je mondgezondheid door middel van oil pulling. Dit is een oude techniek uit de Ayurvedische geneeskunde waarbij je een eetlepel kokosolie in je mond neemt, waarmee je vervolgens zo’n 15 tot 20 minuten je mond grondig spoelt. De in je mond aanwezige bacteriën en gifstoffen hechten zich tijdens dit proces aan de olie, welke je vervolgens uitspuugt. Door regelmatig je mond te spoelen met kokosolie reinig je niet alleen de mondholte, maar kun je bovendien tandvleesproblemen verminderen en kan zelfs een bijdrage leveren aan de natuurlijke witheid van je tanden.