Op natuurlijke wijze collageen aanmaak stimuleren
De afname van collageenproductie begint bij meeste mensen al op relatief jonge leeftijd, zo rond het 25e levensjaar. Hoe zorg je er op een natuurlijke wijze voor dat de aanmaak weer wordt gestimuleerd? Dat lees je in deze blog.
Lichaamseigen collageen is één van de geheime ingrediënten voor een gezond lichaam en een jeugdige uitstraling. Zo speelt het een cruciale rol bij het behouden van de elasticiteit van je huid, de soepelheid van je gewrichten en de flexibiliteit en kracht van je spieren en pezen. Helaas zal je lijf naarmate je ouder wordt steeds kleinere hoeveelheden lichaamseigen collageen aanmaken, waardoor je te maken kunt krijgen met rimpels, gewrichtsslijtage, strammer wordende spieren en andere tekenen van veroudering.
De afname van collageenproductie begint bij meeste mensen al op relatief jonge leeftijd, zo rond het 25e levensjaar. Hoe snel je collageenproductie zal afnemen is sterk afhankelijk van allerlei factoren, waaronder levensstijl, blootstelling aan uv-licht, roken en genetische aanleg. Wil je dit afnameproces zoveel mogelijk afremmen, dan is het in de eerste plaats van belang dat je zoveel mogelijk factoren met een slechte invloed op je collageenproductie vermijd. Daarnaast is het aan te raden tijdig te beginnen met het nemen van supplementen die je collageen aanmaak stimuleren.
Wat zijn de gevolgen van een verminderde collageen aanmaak?
Collageen is een erg belangrijk structureel eiwit en is betrokken bij de vorming en het behoud van allerlei verschillende weefsels in je lichaam. De gevolgen van een verminderde collageen aanmaak lopen daardoor sterk uiteen.
Verminderde huidelasticiteit
Een afname in je collageen aanmaak kan leiden tot een verlies van huidelasticiteit, wat op den duur zal leiden tot rimpels, een doffe slappe huid en een ouder uiterlijk in het algemeen.
Gewrichtspijn en slijtage
Collageen speelt een belangrijke rol in de structuur van gewrichtskraakbeen, waardoor de afname van collageen aanmaak kan bijdragen aan gewrichtsproblemen zoals artritis en artrose.
Dunner haar en broze nagels
Collageen is ook aanwezig in je haar en nagels, waardoor een afname in collageenproductie kan leiden tot dunner wordend haar en broze nagels.
Spijsverteringsproblemen
In de wanden van je spijsverteringsstelsel is eveneens collageen aanwezig. Een afname van collageen aanmaak in je darmen kan leiden tot darmproblemen zoals de ziekte van Crohn, prikkelbare darmsyndroom (PDS) het lekkende darm syndroom (leaky gut).
Verminderde wondgenezing
Collageen speelt een cruciale rol bij wondgenezing, omdat het de structuur van littekenweefsel ondersteunt. Hierdoor kan een verminderde collageenproductie wondgenezing vertragen en de vorming van littekens beïnvloeden.
Oogproblemen
Ook in delen van het oog zoals je hoornvlies, ooglens en netvlies is collageen aanwezig. Hierdoor kan een afname in collageen aanmaak bijdragen aan verschillende oogproblemen, waaronder een verhoogd risico op staar.
Hart- en vaatziekten
Collageen vormt een belangrijk onderdeel van je hart en bloedvaten, waardoor een verminderde collageenproductie kan bijdragen aan de verzwakking van je vaatwanden.
Wat stimuleert de aanmaak van collageen?
Met collageen poeder kun je collageen aanvullen, echter zijn er ook voedingsstoffen die de aanmaak van lichaamseigen collageen stimuleren.
Natuurlijke vitamine C
Natuurlijke vitamine C draagt bij aan de normale collageenvorming in je lijf ten behoeve van de normale werking van je botten, huid, tanden, tandvlees, bloedvaten en kraakbeen. Bovendien werkt vitamine C als anti-oxidant voor vitamine E en helpt zo de activiteit van vitamine E in stand te houden. Hoewel vitamine E zelf geen directe rol speelt bij de aanmaak van collageen, kan het wel helpen bij het beschermen van collageen tegen schade door vrije radicalen.
Zink
Zink speelt een belangrijke rol bij de opbouw van lichaamseiwitten, ook wel eiwitsynthese genoemd. Aangezien lichaamseigen collageen eveneens een eiwit is kan zink dus ook je collageen aanmaak stimuleren.
Op de vraag “Hoe maak ik meer collageen aan als ik de eerste tekenen van veroudering wil vertragen of verminderen?” zijn dus een aantal antwoorden van toepassing.
- Zorg voor een gezond en voedzaam dieet dat rijk is aan voedingsmiddelen die zowel je collageenproductie ondersteunen en tegelijkertijd zorgen voor bescherming van collageen tegen afbraak door vrije radicalen.
- Bescherm jezelf tegen schadelijke invloeden die je collageenproductie en -waardes kunnen schaden.
- Overweeg het nemen van collageen supplementen wanneer je lichaamseigen collageen aanmaak dusdanig verminderd is, dat enkel het volgen van een gezond dieet met bouwstoffen niet meer afdoende is.