Menu
EUR
Eindejaarssale * Nu 10% korting op alles! Met de code: SALE24
Oorzaken en symptomen van een foliumzuur tekort

Oorzaken en symptomen van een foliumzuur tekort

Door: Mieke Hendriks Reacties: 0

Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, is een essentiële voedingsstof voor je lichaam, welke verantwoordelijk is voor een aantal belangrijke lichaamsfuncties. Zo speelt foliumzuur een cruciale rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en bevordert het de normale werking van je immuunsysteem en zenuwstelsel.

Je lichaam kan een kleine voorraad foliumzuur opslaan in je lever, echter is het niet in staat zelf foliumzuur aan te maken. Voor de aanvoer ben je dus afhankelijk van regelmatige en voldoende inname via voeding of supplementen. Het is dus mogelijk een foliumzuur tekort te ontwikkelen door ongezonde eetgewoonten of een bepaald dieet, echter zijn er nog een aantal andere factoren die een rol kunnen spelen wanneer je een tekort aan foliumzuur hebt.

Wat is foliumzuur tekort en wat zijn foliumzuur tekort symptomen?

Een tekort aan foliumzuur kan een breed scala aan symptomen veroorzaken, maar over het algemeen geeft het in de eerste plaats vooral problemen op plaatsen waar cellen zich van nature snel delen. Denk hierbij aan je bloed en de slijmvliezen in je mond, maag en darmen.

Wat zijn de klachten bij foliumzuur tekort?

Als gevolg van problemen met je spijsvertering kun je onder andere last krijgen van vermoeidheid, bloedarmoede, diarree, kortademigheid, hoofdpijn, stemmingsstoornissen en concentratieproblemen. Dit zijn veelvoorkomende en vrij duidelijke symptomen, echter kan een tekort aan foliumzuur ook op een subtielere manier tot uiting komen, bijvoorbeeld in de vorm van een verzwakt immuunsysteem, vertraagde wondgenezing, broze nagels en dun en breekbaar haar. Dit zijn immers eveneens plaatsen en situaties welke afhankelijk zijn van een snelle celdeling.

Wat gebeurt er als je foliumzuur te laag is wanneer je zwanger bent?

Foliumzuur is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je ongeboren baby. Wanneer je als zwangere vrouw niet voldoende foliumzuur binnenkrijgt, kan dat leiden tot verschillende gezondheidsproblemen bij je baby. Het is daarom sterk aan te bevelen extra foliumzuur in te nemen wanneer je zwanger bent of zwanger wilt worden.

Hoe een foliumzuur tekort bij ouderen tot uiting kan komen

Vanwege verminderde eetlust en veranderingen in het spijsverteringssysteem is er een hoger risico op foliumzuur tekort bij ouderen. Zo consumeer je als je ouder bent doorgaans niet alleen minder voedingsmiddelen welke foliumzuur bevatten, maar maken de veranderingen in je spijsverteringssysteem het daarnaast moeilijker om voldoende foliumzuur op te nemen uit het voedsel dat je eet.

Wat merk je als je foliumzuur tekort hebt wanneer je ouder bent?

Klachten als geheugenproblemen en depressie worden bij ouderen vaak gekoppeld aan een gebrek aan foliumzuur, en het is dan ook aan te bevelen alert te zijn en jezelf regelmatig te laten screenen op een foliumzuur tekort. Indien nodig kun je een aanpassing in je dieet doorvoeren en supplementen nemen om deze tekorten aan te vullen.

Hoe kom je aan foliumzuur tekort?

Ongezonde eetgewoonten

Een veelvoorkomende foliumzuur tekort oorzaak is het hebben van ongezonde eetgewoonten. Wanneer je weinig verse groenten, fruit, volkorenproducten en andere foliumzuurrijke voedingsmiddelen eet, loop je het risico op een tekort. Foliumzuur wordt hoofdzakelijk aangetroffen in groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, citrusvruchten, peulvruchten, noten, zaden en volkorenproducten zoals zilvervliesrijst en volkorenpasta.

Het ontstaan van een foliumzuur tekort door stress

Het ontstaan van een foliumzuur tekort door stress is een complex proces dat te maken heeft met de invloed van stress op het lichaam in het algemeen. Onder stressvolle omstandigheden verbruikt je lichaam meer voedingsstoffen om te kunnen omgaan met de fysieke en mentale druk. Wanneer je regelmatig stress ervaart kan het dan ook verstandig zijn om extra aandacht te besteden aan je foliumzuurinname. Het kan bijvoorbeeld nodig zijn om je dieet aan te passen of extra supplementen in te nemen, om zo het extra verbruik van foliumzuur te compenseren.

Het slikken van bepaalde medicatie

Sommige geneesmiddelen kunnen de opname of het metabolisme van foliumzuur in je lichaam negatief beïnvloeden, wat kan leiden tot een verminderde beschikbaarheid van deze essentiële vitamine. Voorbeelden van medicijnen welke je foliumzuurniveau kunnen beïnvloeden zijn methotrexaat, bepaalde soorten anti-epileptica, sommige antibiotica en medicijnen voor het behandelen van maagzuurproblemen. Wanneer je tot een risicogroep behoort is het dan ook des te belangrijker een gezond en uitgebalanceerd dieet te handhaven en een foliumzuur supplement te overwegen.

Voordat je een foliumzuur supplement gaat nemen is het raadzaam om altijd ook je B12 te (laten) meten. Foliumzuur werkt in het lichaam nauw samen met B12 en wordt vaak pas aangevuld als een tekort van B12 is uitgesloten. Klachten die ontstaan door een B12 tekort kunnen soms ook verergeren door het nemen van foliumzuur, dus goed om altijd te onderzoeken waar je klachten precies vandaan komen.

Foliumzuur bestellen >


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste die reageert
Billink SOFORT
Kies uw taal
Kies uw valuta
€
Mijn account
Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €55,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan jouw winkelwagen!