Ochtendroutine - Start je dag positief en vanuit rust
Menig ouder met schoolgaande kinderen zal het wel herkennen, het spitsuur-moment van de dag. De ochtend waar je je kinderen school-klaar maakt en je jezelf voorbereid op een nieuwe werkdag.
Wat doe jij als je ’s ochtends opstaat? Jouw ochtendroutine bepaalt hoe de rest van je dag verloopt. Maar wat is dan het voordeel van een ochtendritueel? En wat zijn de voorwaarden voor een goede ochtendroutine? In deze blog neem ik je mee in de 'voorwaarden' voor een fijne ochtendroutine en deel ik mijn tips.
Hoe begin jij je dag?
Mensen zijn van nature liever lui dan moe. Dat stamt nog uit de oertijd, toen we spaarzaam met onze energie om moesten gaan. Dus begrijpelijk dat we zo lang mogelijk in bed willen blijven liggen. Meerdere keren op de snooze knop drukken om vervolgens een tijd lang op social media te scrollen is vaker regel dan uitzondering. Begin je je dag gestrest, dan zal je de hele dag het gevoel hebben dat je achter de feiten aanloopt. Toch zorgt een goede ochtendroutine ervoor dat je fitter en gelukkiger wordt. En veel succesvolle zakenmensen zeggen zelfs dat zij door hun ochtendritueel nog succesvoller zijn geworden.
Een ochtend routine met wat tijd voor jezelf, voordat het 'circus' in huis begint levert je zoveel op. Graag leg ik je uit wat een ochtendritueel voor mij is. Mijn definitie van een ochtendroutine is: 'een reeks terugkerende bezigheden die ik in de ochtend doe om mijn dag prettig te starten'.
'Voorwaarden' Ochtendroutine
Er is geen standaard routine, want iedereen is anders. Maar er zijn wel wat 'voorwaarden' voor een goede ochtend routine, te weten:
- Sta op een vaste tijd op - Een routine is het makkelijkst vol te houden als deze iedere dag volgens een vaste structuur is. Dus sta iedere dag op dezelfde tijd op.
- Stop met snoozen - Uit het onderzoek blijkt dat snoozen de kans op stress en zelfs een depressie vergroot. Je valt langzaam in slaap en als ze wekker dan weer gaat, krijgen je hersenen een schrikreactie te verduren. Die paar minuten extra “slaap”, levert je niets op. Bij een goede nachtrust heb je eigenlijk geen wekker nodig. Tips voor een goede nachtrust vind je in deze blog.
- Vul je vocht aan - ’s Nachts verlies je veel vocht. Als je ’s ochtends wakker wordt is je lichaam licht gedehydrateerd. Vul je vochtlevels gelijk aan als je opstaat door een groot glas water te drinken. Meer tips om voldoende te drinken vind je in dit eerder geschreven blog.
- Begin je met een moment van ontspanning - Zoek in de vroege ochtend ontspanning door te mediteren, yoga te doen en/of te lezen. Door je dag vanuit rust te beginnen met een ochtendritueel zal je je door de dag heen ook minder gestrest voelen.
- Zet je lichaam in beweging - Dat lijkt haaks te staan op het voorgaande punt. Maar niets is minder waar. Beide kunnen prima samen in een ochtendroutine. Door in de ochtend bijvoorbeeld te wandelen geef je stofwisseling een boost waardoor je de hele dag meer energie zult ervaren. Ervaar wat voor jou prettiger werkt. Eerst bewegen en daarna ontspannen? Of eerst ontspannen en daarna bewegen?
- Geen social media, e-mail, etc.! - Je ochtendritueel is een moment voor jezelf. Door gelijk je mail te checken, op social media te scrollen of zelfs de krant te gaan lezen, verleg je de aandacht buiten jezelf. Je aandacht gaat uit naar wat een ander met je wil delen. Mogelijk lees je zelfs iets vervelends waardoor je gedachten uitgaan naar de ander of emoties gaan opspelen. En je ervaart onrust in je hoofd en in je lijf. Niet de ideale positieve start van de dag zoals die goed is voor jou.
- Ochtend routine pro - Als je een ochtendroutine hebt ontwikkeld die ook al echt een routine is geworden, vergis je niet, daar gaat best wel wat tijd overheen, dan kun je jezelf uitdagen en je routine uitbreiden door er bijvoorbeeld koud douchen of intermittent fasting aan toe te voegen. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Begin nu jouw eigen ochtendroutine
Ben je enthousiast geworden en wil je ook gaan beginnen met jouw eigen ochtendroutine?
Hierbij 2 tips voor het succesvol starten van jouw ochtendritueel:
Tip 1: Begin rustig - Een ochtendroutine moet een gewoonte worden en niet iets wat je op wilskracht gaat doen omdat het van jezelf moet. Dus start rustig met kleine stapjes. Begin bijvoorbeeld met 5 of 10 minuten eerder opstaan, niet gelijk een uur.
Tip 2: Neem de tijd - Het creëren van een gewoonte kost tijd, dus neem die tijd ook! Begin met iets wat niet te ver buiten je comfortzone ligt en waar je blij van wordt, bijvoorbeeld 10 minuten lezen. Doe wat voor jou mogelijk is. Doe dit een maand en evalueer dan wat het je heeft gebracht en pas je ochtendroutine aan of breidt hem uit.
Ik ben heel erg benieuwd. Heb je een ochtendroutine? Hoe ziet die er uit? Zou je dat in de reacties onder dit blog met me willen delen? Zo inspireer je ook weer anderen.
Wil je de ochtend beginnen met iets anders dan koffie, bekijk dan hier onze natuurlijke koffievervangers en latte's: