Met collageen darmen en darmwand ondersteunen
Wanneer je wel eens last hebt gehad van spijsverteringsklachten zoals darmkrampen, een opgeblazen gevoel, obstipatie of buikloop, dan weet je ongetwijfeld welke ongemakken dit met zich mee kan brengen. Je kunt hier echter wel proberen een stokje voor te steken door collageen toe te voegen aan je dieet. Lees er in deze blog alles over.
Wanneer je wel eens last hebt gehad van spijsverteringsklachten zoals darmkrampen, een opgeblazen gevoel, obstipatie of buikloop, dan weet je ongetwijfeld welke ongemakken dit met zich mee kan brengen. Lijdt je aan ernstige spijsverteringsziekten zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS), de ziekte van Crohn of collagene colitis, dan kunnen dergelijke darmproblemen er zelfs voor zorgen dat je dagelijks leven ernstig wordt verstoord. Je houdt er bewust en waarschijnlijk ook onbewust constant rekening mee en de kans is groot dat je daarnaast ook nog te kampen hebt met allerlei bijkomende gezondheidsklachten. Gezien je spijsvertering een cruciale factor speelt binnen allerhande processen in je lichaam is dat ook niet zo verwonderlijk. Werkt er in de basis immers iets niet naar behoren, dan zal dit op termijn dikwijls een domino-effect teweegbrengen.
Je kunt hier echter wel proberen een stokje voor te steken door collageen toe te voegen aan je dieet. We proberen overigens niemand wijs te maken dat collageen dergelijke darmaandoeningen zal genezen. Het zijn en blijven chronische ziektes en collageen is nog altijd geen wondermiddel. Wel kan collageen darmen, darmwand en spijsvertering net dat beetje extra ondersteuning bieden, zodat de aandoening draaglijker wordt en je weer wat vaker onbezorgd kunt genieten van het leven.
Kan collageen je prikkelbare darm minder pijnlijk maken?
Prikkelbare darmsyndroom is een aandoening die steeds vaker voorkomt. PDS gaat doorgaans gepaard met symptomen als buikpijn, winderigheid en een verstoorde stoelgang. Wanneer je PDS hebt worden signalen tussen je maag-darmkanaal en je hersenen verstoord, met als gevolg dat je darmwand eigenlijk constant geïrriteerd en ontstoken is en hevige buikpijnen aan de orde van de dag zijn. Een belangrijk aspect om deze klachten te verminderen ligt dan ook bij het herstellen van je darmwand en niet (alleen maar) bij het genezen van geestelijke klachten, zoals lange tijd verondersteld werd. Hier komt collageen dan ook in beeld als veelbelovende natuurlijke ondersteuning. Collageen, bekend om zijn vermogen weefsels te versterken en te herstellen, kan de ontstekingen en irritaties in je darmwand wat kalmeren, zodat de pijn afneemt en het herstel wordt bevorderd.
Is natief of juist gehydrolyseerd collageen goed voor darmen en spijsvertering?
Wanneer je met een collageen hydrolysaat darmen en spijsvertering gaat ondersteunen, is de kans het grootst dat je er baat bij zult hebben. Gehydrolyseerd collageen is reeds afgebroken tot collageen peptiden, waardoor het een hogere biologische beschikbaarheid heeft. De minuscule collageen peptiden worden eenvoudig door je darmwand opgenomen, zodat het snel kan worden ingezet voor het herstel van je darmweefsel. Bovendien geeft gehydrolyseerd collageen minder kans op het veroorzaken van allergische reacties in vergelijking met natief collageen. Hierdoor kan gehydrolyseerd collageen poeder darmen van mensen met een voedselallergie of overgevoeligheid ook de gewenste ondersteuning bieden.
Wat doet collageen voor de darmen?
Collageen en darmen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Collageen is immers een structuureiwit en vormt een belangrijk onderdeel van de darmwand. Bij een aandoening zoals een lekkende darm, ook wel leaky gut genoemd, is de darmwand dusdanig beschadigd, waardoor schadelijke stoffen zoals onverteerbare voedseldeeltjes, toxinen en bacteriën in staat zijn je bloedbaan binnen te dringen. Door het vermogen om weefsels te herstellen, kan collageen lekkende darm klachten en symptomen verminderen doordat het de doorlaatbaarheid van je darmwand in zijn originele staat herstelt. Alle eerder genoemde schadelijke stoffen zijn zo niet meer in staat om in je bloedbaan te geraken en zich door je lichaam verspreiden.